Test: Favero Assioma

Italijansko podjetje Favero, ki je v svet merilcev moči “zašlo” pred nekaj leti, je pred letošnjim poletjem predstavilo novo različico kolesarskega merilca moči poimenovanega Assioma. Assioma ne predstavlja revolucije v primerjavi z njihovo prvo verzijo bePro. Spremembe so namreč evolucijske – relativno majhne, a vsekakor pomembne. Kar pa je najpomembnejše, izdelek ostaja uporabniku prijazen, moč meri natančno, cena pa je relativno ugodna. Kineziolog je Assiomo testiral v zadnjih nekaj tednih.

Dopolnilo (maj 2018): Merilec moči Favero Assioma nekaj tisoč kilometrov kasneje

Merilec moči bePro je Tim ocenil kot odličnega, z njim pa ni imel težav niti po več kot letu dni uporabe. Naša pričakovanja ob predstavitvi Assiome so bila tako visoka. Omembe vrednih pomankljivosti ni imela že prejšnja različica, zato smo bili pri Kineziologu še toliko bolj radovedni. Favero je Kineziologovo radovednost kmalu potešil in v testiranje pred nekaj tedni poslal Assiomo z namenom, da jo stestiramo in vam, bralcem, predstavimo svoje mnenje. Naj omenimo, da objava ni sponzorirana, saj smo Assiomo dobili le v nekajmesečno testiranje in ne v trajno last.

Assioma je merilec moči, ki temelji na merjenju sil v osi pedala. Obstajata dve različici Assiome, obojestranska in enostranska. Kot je logično sklepati, ima obojestranska merilne celice nameščene v obeh pedalih, enostranska pa le v enem. V nadaljevanju predstavljamo obojestransko različico.

 

Kaj je v škatli

Po odprtju lepo oblikovane škatle nas takoj pričakata obe pedali, ki v osnovi ohranjata obliko bePRO-ja. Pedala so kompatibilna s Keo Look ploščki, ki poleg Shimanovega sistema velja za enega izmed glavnih standardov. To pomeni, da je velika večina cestnih kolesarskih čevljev kompatibilnih z Assiomo, obstaja pa celo verjetnost, da na čevljih že imate kompatibilne ploščke. Glavna stvar, ki loči Assiomo od preostalih pedal je “valjček”, ki se ob pritrditvi na kolo nahaja na osi pedala med gonilko in čevljem in v katerem se nahajata merilna celica ter elektronsko vezje. Valjček je bil prisoten že na beProju, premer tokratnega pa je nekoliko manjši – premer Assiominega je 33,5 mm, bePro-jevega pa 37 mm.

V škatli poleg pedal dobimo tudi navodila za uporabo, inbus ključ za namestitev pedal, USB polnilec in pripadajoča polnilna kabla, podložke ter ploščke za čevlje.

Masa

Skupna masa obeh pedal, ki smo jih dobili v Kineziologu znaša 299,576 gramov, kar bi lahko zaokrožili na 300 gramov. Za primerjavo, prejšnja različica bePro je v kompletu tehtala približno 310 gramov, Garminov najnovejši model Vector 3 tehta 322 gramov, Powertapov P1 pa kar 432 gramov. Assioma je, ko govorimo o masi, vidni zmagovalec.

Natančnost

Favero obljublja ±2% natančnost merilca moči, kar je pravzaprav nekakšen standard. To naj bi veljalo v temperaturah med -10 in +60ºC. Preveriti ali trditve proizvajalca v tem oziru držijo ali ne, je skorajda nemogoče. Še najbolj blizu je temu prišel Ray Maker, čigar testiranja so pokazala, da je Assioma natančen in zanesljiv merilec moči. In ker DC Rainmaker velja za alfo in omego testiranj merilcev moči na svetu, mu gre najverjetneje verjeti in zaupati.

Merilec moči je težko slikati v “akciji”, zato smo si za potrebe tega članka, sposodili akcijsko sliko kar od proizvajalca

Kaj meri?

Merilec moči nam bo prikazoval:

  • Moč
  • Kadenco
  • Razmerje moči med levo in desno nogo (samo v primeru, da imamo obojestransko verzijo)
  • “Torque efficiency”
  • “Pedal smoothness”

Baterija

Za razliko od mnogih merilcev moči, je baterija v Assiomi polnilna. Polnilna baterija naj bi po podatkih proizvajalca držala tudi več kot 50 ur, kar za večino kolesarjev predstavlja mesec ali celo več brezskrbnega kolesarjenja. Konkurenta PowerTap in Garmin uporabljata zamenljive baterije, kar pomeni, da moramo, ko zmanjka baterije, odpreti ohišje in bateriji zamenjati. Sčasoma lahko tak sistem “odpove”, vlaga pride v pedalo in elektronika neha pravilno delovati. Assioma ima baterijo zalepljeno v ohišje iz umetne mase (nahaj se v valjčku) in tako ne obstaja nobene možnosti, da bi do vezja prišla vlaga, ki bi lahko povzročala nevšečnosti. Ohišje tudi nima nobene “luknje”, recimo USB vhoda, saj se polnilec se na Assiomo pričvrsti magnetno (spodnji video proizvajalca) in močno spominja na Applov sistem MagSafe, ki med drugim preprečuje morebitne poškodbe merilca moči ali kabla v primeru, da se spotaknemo ob kabel. Ta se bo namreč avtomatsko odklopil iz pedala. Bolj enostavnega polnilnega sistema si pravzaprav sploh ne moremo zamisliti. Na spodnjih dveh fotografijah, ki nam jih je posredoval proizvajalec, lahko vidite, kako izgleda ohišje od znotraj. Praktično nemogoče je, da bi se vezje lahko poškodovalo.

Napolnjenost baterije lahko vedno preverimo preko mobilne aplikacije, lahko pa se zanesemo na “Low Battery” signal, ki se pojavi na kolesarskem računalniku, ko je baterije le še za kakšnih osem ur delovanja.

Ohišje

Kot že omenjeno, se jedro merilca moči nahaja v valjčku, pedalo samo pa ne vsebuje nobene elektronike. To pomeni, da v primeru padca ali poškodbe samega pedala, lahko tega enostavno zamenjamo, pri čemer nam ni potrebno plačati za najdražji del – merilno celico z vso elektroniko. Podobno velja za ležaje, ki jih vsakdo lahko brez problema sam zamenja. Merilca moči tako ni potrebno pošiljati na servis in plačevati dragih poštnih stroškov ter čakati, da serviserji najdejo čas za nas.

Povezljivost

Assioma uporablja oba najpopularnejša protokola – ANT+ ter Bluetooth Smart, kar pomeni, da je merilec povezljiv z vsemi najmodernejšimi števci in tudi z mobilnim telefonom. Favero lahko oddaja podatke dvem napravam naenkrat (Bluetooth in ANT+), kar je lahko praktično za vse tiste z Garminovim števcem ter aplikacijo Zwift. Pred prvo uporabo moramo merilec aktivirati z aplikacijo na telefonu (na voljo tako za iOS kot tudi za Android). Ta aplikacija pa nam v nadaljevanju omogoča tudi nadgradnjo programske opreme, nastavitve merilca ter prikazuje napolnjenost baterije.

Namestitev in kalibracija

Nekateri merilci moči zahtevajo posebne postopke za namestitev in kalibracijo. Pri Assiomi so stvari nadvse preproste. Prva stvar, ki jo morate pred prvo uporabo narediti je, da pedali aktivirate z mobilno aplikacijo. To naredite enkrat samkrat, kasneje ta korak ni več potreben.

Potem vzamete pedali in ju z običajnim inbus ključem pritrdite na gonilki. Ne pozabite na podložko, če je ta potrebna (skladno z navodili). To je to. Popolnoma enako, kakor če bi nameščali običajna pedala.

Potem pedali povežete s kolesarskim računalnikom ali telefonom, naredite osnovno kalibracijo (“zero offset”), ki je enaka za vse merilce moči. Brez obremenitve na pedalih kliknite “Kalibriraj” v meniju na telefonu/računalniku ter počakajte sekundo ali dve, da vam računalnik sporoči, da je vse v redu. Potem ste pripravljeni, da greste. Ta kalibracijski proces je priporočljivo opraviti pred vsako vožnjo.

Če si lastite več koles, proces ni čisto nič bolj kompliciran. Enostavno odstranite pedali iz enega kolesa in jih namestite na drugega. Edina pomembna stvar je, da v primeru, da imata kolesi različno dolžino goinilke, da to vrednost spremenite v nastavitvah. A večina tako ali tako kolesari z enako dolžino gonilke na vseh kolesih.

Proces namestitve in kalibracije tako ne bi mogel biti bolj preprost …

Obojestranski ali enostranski merilec moči?

Assioma je na voljo v dveh različicah. Obojestranski (duo) ali enostranski (uno). Obojestranska ima merilne celice v obeh pedalih in tako lahko določi moč na vsakem pedalu posebej, medtem pa enostranska meri le na levi strani. Najbolj natančno je vsekakor merjenje moči na obeh pedalih, a za večino smrtnikov je enostransko merjenje moči popolnoma zadostno. Razlika v ceni? 799 napram 499 evrov.

Ali valjček povzroča kakšne težave?

Valjček, v katerem se nahajajo elektronske komponente merilca moči, na prvi pogled lahko povzroča nekatere nevšečnosti. A le na videz.

Q-faktor. Q-faktor je oddaljenost središča pedala od gonilke. Pri Assiomi je q-factor 54 mm, kar je podobno tistemu, kar vidimo na vseh ostalih pedalih.

Dotikanje podplata čevljev. Assioma ima v primerjavi z bePRO-jem nekoliko manjši valjček, kar se odrazi v tem, da pri nobenem izmed čevljev do dotika ne more priti.

Zaščita valjčka. Da valjček ostane lep in neopraskan, ga lahko oblečete v staro zračnico, s čimer ga boste zaščitili pred morebitnimi udarci, ki bi nastali kot posledica bližnjega stika s pločnikom, kamni ali čem drugim.

Zaključek

Če se sprašujete ali merilec moči dejansko potrebujete, si preberite ta prispevek. V kolikor je odgovor pritrdilen, vam z veseljem priporočamo Assiomo. Vsekakor gre za kvaliteten in dovršen merilec moči.

Od Favera vsekakor nisem pričakoval, da bodo v kratkem predstavili nov merilec moči, saj je bil že bePro dovolj dober in pri njem nisem ničesar pogrešal. Pa vendarle so predstavili novo različico, ki je od bePro-ja še nekoliko boljša. Predvsem povezljivost z modrim zobom (bluetooth) je pomembna novost. Kar pa se tiče ostalih sprememb, so te predvsem evolucijske. Lepo je videti, da pri Faveru niso zaspali na razvoju in v tako kratkem času na trg poslali že drugo različico. To jasno kaže, da imajo namen še kar nekaj časa ostati na kolesarskem trgu in jih odslej vsekakor lahko štejemo med pomembne proizvajalce merilcev moči. Glede na ceno in vse, kar Assioma ponuja, mirne vesti Assiomo priporočam ter ji podelim oceno 10.
Tim Podlogar