Timov blog: Hvala, Slovenija

Minilo je skoraj pol leta od mojega zadnjega blog prispevka. V tem času se je marsikaj spremenilo. Na volitvah v ZDA je zmagal Trump, jaz sem uspešno magistriral na študiju v Veliki Britaniji in začel doktorski študij na Univerzi v Birminghamu. Za oboje pa se moram zahvaliti Sloveniji. Državi, o kateri v zadnjem času govorimo večinoma slabe stvari. A meni je omogočila, da se izobrazim v tujini in tuje znanje prinesem nazaj. Upam.

V letu 2015 sem se vpisal na magistrski študij vadbenih in športnih znanosti na Univerzi v Birminghamu, ki velja za eno najboljših svetovnih univerz s tega področja. Študij je financirala Slovenija – pridobil sem si namreč štipendijo Ad futura za študij v tujini. Tam sem kaj kmalu spoznal, da želim nadaljevati z doktorskim študijem na isti univerzi. Uvidel sem namreč, da si močno želim raziskovati. Pa ne raziskovati “kar tja v en dan”, temveč z namenom, da odgovorim na vprašanja, na katera ne poznamo odgovora. Raziskoval bom na področju metabolizma oziroma presnove, več podrobnosti pa vam bom razkril v prihodnosti.

Septembra 2016 sem uspešno zagovarjal magistrsko nalogo, v kateri smo raziskovali vpliv visokofruktozne prehrane in vročinskega stresa na nekatere kazalce zdravja v krvi (od takrat naprej sladkorja ne sovražim več), decembra pa sem uradno začel z doktorskim študijem. Konec leta pa sem dobil še potrditev, da mi bo študij spet financirala država.

Hvala, Slovenija.

Čeprav sem večkrat razmišljal, da spletno stran Kineziolog zaradi nerentabilnosti in pomanjkanja časa ukinem, sem se odločil, da je prav, da Sloveniji nekaj vrnem. Že sedaj, tekom študija. Pomagam izobraževati prebivalstvo s področja vadbe, prehrane in športa. In to počnem in bom počel. Seveda v okviru mojih časovnih sposobnosti.

Se pa vsekakor iščejo pokrovitelji spletne strani, s čimer bi se lahko financirala promocija in širjenje vedenja kinezioloških znanosti v še širši krog prebivalstva in morda objava člankov kolegov iz sveta prehrane in kineziologije, s čimer bi še izboljšali trenutno vsebino spletne strani ter Slovencem ponudili še več znanja.

Za konec: Hvala, Slovenija. Hvala, zvesti bralci.


Tim Podlogar BSc MSc
Urednik spletne strani