Pospešite regeneracijo s kompresijskimi oblačili

Kompresijska oblačila so vroča tema v svetu vrhunskega in rekreativnega športa. Pisali smo že, da kompresijska oblačila ne izboljšujejo zmogljivosti med aktivnostjo in tako zaradi njih ne bomo hitrejši. Tokrat pa odgovarjamo na vprašanje o tem, ali elastična oblačila pripomorejo k hitrejšemu okrevanju po naporu.

maxresdefaultTrening je sestavljen iz napora in počitka. Počitku vedno sledi napor. Eden brez drugega ne obstajata. Trenerji se vedno sprašujejo, kako povečati količino treninga in pospešiti regeneracijo, da bi športnik v danem časovnem intervalu kar najhitreje napredoval.

Razvilo se je kar nekaj regeneracijskih sredstev – od krem pa vse do hladnih kopeli. Uporaba kompresije v športu je prišla iz področja medicine, kjer za poškodbe velikokrat priporočajo RICE (rest, ice, compression, elevation).

Kompresija je tako danes kar zlati standard vseh kolesarjev po napornih dirkah in tudi mnogih drugih športnikov. »Biznis« prodaje kompresijskih oblačil – od nogavčkov, nogavic pa vse do majice, cveti kot še nikoli.

Če smo prejšnjič ugotovili, da je kompresija neučinkovita pri izboljševanju zmogljivosti, se tokrat vprašajmo, če je učinkovita po sami vadbi. O mehanizmih delovanja ne bomo razpredali, saj v prvi vrsti dokončnega odgovora na to vprašanje še ni, poleg tega pa nas zanima samo rezultat. Je kompresija učinkovita ali ne?

Compressport-UnderWear-Trail-Running-Short-Compression-Base-Layers-Black-COUWTS99

Hill in sodelavci (2013) so naredili sistematičen pregled literature in meta-analizo ter se vprašali, kako dobra so kompresijska oblačila z vidika regeneracije. Preučili so 12 študij. Ugotovitve pa so naslednje:

  • Kompresijska oblačila zmanjšajo zakasnelo mišično bolečino (muskl fibr)
  • Z nošenjem kompresijskih oblačil hitreje regeneriramo mišično jakost ter moč.
  • Koncentracija kreatin kinaze (kazalca poškodbe mišic) je rahlo nižja po nošenju elastičnih oblačil.

 

Zaključek in napotki

  • Kompresijska oblačila bodo najbrž rahlo izboljšala hitrost regeneracije po naporni vadbi.
  • Nosite jih na območju, kjer so mišice najbolj utrujene (po napornem kolesarjenju vam kompresijski rokavčki ali majica ne bodo pomagali).

 

Tim Podlogar
Kineziolog

 

Hill, J. et al., 2013. Compression garments and recovery from exercise-induced muscle damage: a meta-analysis. British journal of sports medicine, 48(18), pp.1–7. Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23757486.