Čokoladno mleko kot regeneracijski napitek

Športnikom se priporoča, da po vadbi vnesejo dovolj tekočine, ogljikovih hidratov in beljakovin. To jim bo omogočilo hitrejšo regeneracijo. V trgovinah s športno prehrano ter lekarnah prodajajo številne različice napitkov in praškov, ki naj bi omogočili kar najboljšo kombinacijo vseh hranil. A ti dodatki navadno niso ravno poceni. Odlična alternativa je čokoladno mleko.

Po naporni vadbi, pri kateri pride do zmanjšanja zalog glikogena, je ključno, da se zaloge glikogena po treningu zapolnijo. O tem smo sicer že pisali (link). Pomembno je tudi, da nadomestimo izgubljeno tekočino.

V zadnjem času je kar nekaj raziskovalcev ugotavljalo, kako efektivno je manj mastno čokoladno mleko, saj bi to lahko predstavljalo ugodno alternativo dragim dodatkom.

Manj mastno čokoladno mleko ima zelo dobro razmerje med ogljikovimi hidrati in beljakovinami. Vsebuje tudi vse tri enostavne sladkorje – glukozo, fruktozo in galaktozo, kar je najbrž optimalna kombinacija sladkorjev za hitro resintezo mišičnega in jetrnega glikogena. Poleg tega vsebuje tudi elektrolite ter kalcij. 70 kilogramski moški bi moral zaužiti 510-810 mililitrov čokoladnega mleka, s čimer bi dobil 70-84 g ogljikovih hidratov in 19-30 gramov beljakovin, da bi zadostil priporočenim vrednostim za regeneracijo v eni uri.

Čokoladno mleko in regeneracija

Več študij je primerjalo učinkovitost čokoladnega mleka in dragih športnih napitkov. Ugotovili so, da med uživanjem čokoladnega mleka in športnih napitkov pravzaprav ni nobene razlike, nekatere študije pa so celo pokazale superiornost čokoladnega mleka.

Čokoladno mleko in rehidracija

Nedavna študija je preverjala učinkovitost različnih napitkov za rehidracijo in ugotovila, da je mleko ena izmed najboljših izbir. V raziskavi so se slabše odrezali npr. voda, športni napitek z elektroliti, različni sokovi, gazirane pijače itd.

Videti je torej, da je čokoladno mleko odlična izbira za čas po naporu.

Tim Podlogar
Kineziolog

Povzeto po: Chocolate Milk: A Post-Exercise Recovery Beverage for Endurance Sports