Dodatek mentola med kolesarjenjem na trenažerju je neučinkovit

Uro smo že prestavili in vse je pripravljeno, da na severno poloblo pride zima. Dnevni so krajši in krajši, temperature pa nižje in nižje. Posledično vse manj kolesarjev trenira na prostem in večina jih začne uporabljati tako trenažerje na platformah, kot sta TrainerRoad in Zwift. In to kljub dejstvu, da nas večina med kolesarjenjem na mestu ne uživa precej. To ni le dolgočasno, temveč večina ugotavlja, da je na trenažerju veliko težje sproducirati enake “vate” kakor zunaj. Eden glavnih razlogov za to je tudi to, da je termoregulacija v zaprtih prostorih veliko slabša kot na prostem.

Pretoka zraka ni ali je zelo malo (razen če športniki uporabljajo ventilatorje), zaradi česar se temperatura telesnega jedra dvigne, športniki se začnejo močno potiti in zaznavanje napora in toplotnega stresa postane skoraj neznosno. Vse do točke, ko športniki bodisi skrajšajo trening ali so primorani znižati intenzivnost.

Poleg izboljšanja pretoka zraka z ventilatorji in znižanja temperature zraka v “pain cave-u” je bilo predlagano, da lahko zaužitje snovi, imenovane mentol, izboljša zmogljivost zaradi svojega »hladilnega« učinka. Mentol – vsi smo slišali zanj. Mentol vzbudi občutek hladu in s tem zmanjša nelagodje, ki nastane zaradi visokega toplotnega stresa. V preteklosti je bilo opravljenih kar nekaj študij o mentolu in njegovi učinkovitosti, večina pa je pokazala, da lahko mentol izboljša učinkovitost in/ali vadbeno zmogljivost z izboljšanjem počutja športnikov med vadbo v vročini. 

Do te mere, da so blagovne znamke športne prehrane začele proizvajati izdelke z mentolom. A raziskovalci so vedno proučevali mentol kot takšnega in nikoli v kombinaciji z ogljikovimi hidrati. In tu nastane problem, saj se velikokrat zgodi, da neka učinkovina deluje, ko jo vnesemo v izolaciji, ne pa, ko jo vnesemo še s kakšno drugo snovjo. Ogljikovi hidrati – to vemo – izboljšajo zmogljivost sami po sebi. Vprašanje pa je, če lahko mentol izboljša učinkovitost, če ga zaužijemo skupaj z ogljikovimi hidrati?

Na to vprašanje smo poskušali odgovoriti v naši zadnji študiji, objavljeni v European Journal of Sport Science, ki smo jo izvedli v Human Performance Centru v sodelovanju s Fakulteto za šport in Institutom Jožef Stefan.

V študiji je sodelovalo dvanajst moških in raziskava je potekala v našem laboratoriju v Ljubljani. Med prvim obiskom smo določili meje med vadbenimi domenami tako, da so v naslednjih poskusih merjenci vadili bodisi v zmerni ali težki vadbeni domeni.

Imeli smo dva eksperimentalna pogoja. Udeleženci študije so enkrat v napitku prejeli samo ogljikove hidrate (Placebo), drugič pa ogljikove hidrate z dodatkom mentola (Mentol). Vrstni red preizkusov je bil uravnotežen tako, da je bilo 6 udeležencev najprej izpostavljeno mentolu, ostalih 6 pa je sprva dobilo placebo. Nihče od udeležencev se ni zavedal namena študije in povedali smo jim le, da preizkušeamo športno pijačo z ogljikovimi hidrati. Poleg tega so bili tako merjenci kot tudi raziskovalci zaslepljeni glede vrstnega reda meritev, tako da niti raziskovalci nismo mogli vplivati ​​na rezultate.

Med glavnimi eksperimentalnimi merjenji so bili udeleženci izpostavljeni razmeroma hladnim okoljskim razmeram (t.j. 20°C in 30% relativne vlažnosti), a brez vključenih ventilatorjev. Preizkusi so bili sestavljeni iz 2 delov. V prvem delu so udeleženci 60 minut vadili v zmerni vadbeni domeni, pri čemer so prejeli 60 g ogljikovih hidratov z ali brez mentola. Sledilo je kolesarjenje do utrujenosti v težki vadbeni domeni.

V nasprotju s hipotezo dodatek mentola ni podaljšal časa kolesarjenja.

Mentol prav tako ni vplival na zaznavanje toplotnega ugodja in toplotne občutke ali oceno zaznanega napora.

KAJ TO POMENI?

Žal ne moremo zares razložiti neskladja med rezultati te in prejšnjih študij . Torej nam preostane le špekulacija.

Ena od privlačnih špekulacij je, da je bil dodatek mentola neučinkovit zaradi prisotnosti ogljikovih hidratov. Izkazalo se je, da izpiranje ust z ogljikovimi hidrati izboljša zmogljivost športnikov samo po sebi, ne da bi ogljikovi hidrati kdaj prispeli v krvni obtok. Mehanizmi še niso povsem razumljeni, domneva pa se, da so v ustni votlini receptorji, ki zaznavajo prisotnost ogljikovih hidratov in nato možganom signalizirajo, da je “energija na poti” in da športnik “lahko pritisne močneje”. Morda mentol sam po sebi vpliva na iste možganske centre in v kombinaciji z ogljikovimi hidrati preprosto ni nobenega dodatnega učinka.

Za pojasnitev teh ugotovitev je vsekakor potrebnih več študij. Kljub temu lahko jasno rečemo, da mentol ne bo naredil vaših notranjih treningov učinkovitejših.

Celotno študijo najdete tukaj .

Tim Podlogar