Trail tek – več ko samo tek

Pod nogami šumi listje, ob vsakem koraku začutiš, kako zemlja ublaži pristanek na tleh. Dihaš globoko, a sproščeno, saj veš, da si obkrožen z neokrnjeno naravo in svežim zrakom – nekaj, kar lahko doživiš le izven urbanih naselij. Raziskuješ in spoznavaš nove stezice ter se čudiš nad naravnimi lepotami. Bodisi v gozdu blizu doma, bodisi v gorah. Tempo je visok, a prelepi pogledi na vse strani naredijo napor praktično neraspoznaven. To je trail tek, oziroma tek v pravem pomenu besede.

Kaj je trail tek?

Mnogim se ideja o trail teku sprva zdi prav zastrašujoča. Hribi in z njimi strmi vzponi, kjer nam že hoja sama otežuje dihanje, niso nič kaj privlačno okolje za tekaške podvige. Vsaj na prvi pogled. Z izrazom “trail running”, kar se pogosto prevaja kar v “gorski tek”, ne označujemo samo teke po hribovitem terenu. V osnovi je cilj, da se gibamo v naravnem okolju z minimalnim deležem tlakovanih in asfaltiranih poti. Torej tek “po potkah”. Na tekmovanjih je ponavadi teka po asfaltiranih podlagah manj kot petina.

Trail tek se pravzaprav lahko izvaja povsod, saj ni omejen le na gorsko okolje.

Pri trail teku se podamo na vse terene, od vzponov in spustov do ravninskih odsekov. Razgibanost terena premagujemo s kombinacijo teka in hitre hoje, ki nam omogoča učinkovito nabiranje kilometrov in višinskih metrov.

Gorski tek in vertikale so le ena od vrst trail teka.

Kako začeti s trail tekom?

Ob tej točki se najbrž že sprašujete, od kod sedaj trail tek, ko pa je Human Performance Centre ekipa in tudi Kineziolog spletna stran znana predvsem po kolesarstvu. Fantje v ekipi res obožujejo kolesarstvo, a lani sem se ekipi pridružila tudi jaz, ki pa za razliko od njih najbolj uživam v trail teku (za njim seveda sledi kolesarjenje). Moja želja je, da to prelepo športno disciplino predstavim čim večjemu krogu ljudi in jim pri tem pomagam z ustreznim treningom. Tako sta bila mojih nasvetov deležna med drugim tudi Simon in Tim, ki sta oba (najbrž zaradi mene) v zadnjem času precej časa namenila tudi teku. Ja – tako lep je lahko tek, da v njem začnejo uživati tudi najbolj zagriženi kolesarji.

S pravim pristopom je trail tek primeren prav za vse željne po gibanju v naravi.

Ustrezen začetek v vsakem športu je ključnega pomena. V tem času si lahko ustvarimo dobro bazično pripravljenost, ki bo predstavljala trden temelj za nadaljne treninge in s tem omogočila dolgoletno udejstvovanje v športu. Na drugi strani si zelo hitro nakopljemo preobremenitve in poškodbe, ki nas lahko ovirajo še vrsto let. Da se boste temu izognili vam v nadaljevanju predstavljam nekaj kratkih nasvetov, ki si jih je vredno zapomniti pred prvimi tekaškimi dogodivščinami.

  • Nakup dobrega para trail tekaških superg je pametna naložba.
  • Strukturiranje treningov trail teka je sestavljena iz kombinacije v celoti ravninskih tekov in tekov po razgibanem terenu.
  • Na razgibanem terenu naj tempo in srčni utrip ne bosta glavno vodilo intenzivnosti. Osredotočimo se na občutek napora.
  • Frekvenca treningov je pomembnejša kot skupni volumen, zato najprej poskrbimo za redno izvajanje treningov.
  • Ustrezna prehrana in hidracija igrata ključno vlogo tako za kakovostno izvedene treninge, kot za optimalno regeneracijo po njih.

Potrebna oprema

Da bomo v teku res uživali in hkrati tudi preprečili številne poškodbe, bomo potrebovali določeno opremo. Ko pogledamo v specializirane trgovine hitro opazimo, da je te zaradi specifike športa precej. Seveda ni potrebno, da se brezglavo zapodimo v vse, kar nam proizvajalci športnih blagovnih znamk promovirajo, ampak uspemo razločiti kaj za začetek res potrebujemo.

Osnovno opremo za trail tek tako sestavljajo:

  • Tekaški nahrbtnik
  • Tekaške palice
  • Meh za vodo
  • Mehke silikonske flaške za energijsko pijačo ali gel

Sedaj pa je čas, da se opogumite in podate na trail tekaško raziskovanje. Vaši cilji naj bodo najprej postavljeni na domačih hribčkih, medtem pa bo podzavestno vaš apetit naraščal in slej ko prej vas bo želja po osvajanju višjih vrhov ter premagovanju vedno daljših tras gnala naprej. Sami, v dvoje ali v skupini, limitov pri teku ni, začetek se lahko zdi težak, nato pa je vse skupaj ena sama zabava!

Špela Bokal