Pivo po napornem treningu – Da ali ne?

Foto: ultra-marathon-man.com

Po napornem, nekajurnem kolesarjenju ali teku, si marsikdo poželi piva. Navadno ga spije v družbi »sotrpinov«. A nemalokrat ima človek slabo vest, saj naj bi pivo ne bilo primerna pijača po športni aktivnosti. Kaj pa pravi znanost?

Foto: ultra-marathon-man.com
Foto: ultra-marathon-man.com

Idej, zakaj pivo ne bi bilo primerno za hidracijo po naporu, sem slišal že mnogo. Največkrat slišim, da ni primerno, ker naj bi zmanjšal rehidracijske sposobnosti (med naporom izgubimo tekočino – se dehidriramo, po naporu pa moramo to tekočino vnesti nazaj v telo). Podobno kot z glutenom v prehrani, znanost pravi, da so to, če ne pretiravamo, le prazne besede.

Nedavna raziskava Jimenez-Pavona in sodelavcev (2015) je pokazala, da 660 ml piva po končanem naporu ni imelo nikakršnega vpliva na rehidracijo po naporu in je bilo enako učinkovito kot voda. Debata tokrat hitro zaključena.

»Komot lahko spijete pivo po vadbi, sploh če v dobri družbi«. Ampak pretiravati pa vseeno ni potrebno, saj …

Raziskovalci iz iz drugega laboratorija (Desbrow et al., 2015) so preverili tudi, kaj se zgodi, če po vadbi, v kateri smo izgubili 2% telesne mase, spijemo približno 2.5 litra piva (2.8 litra v primeru 85 kg telesne mase). Četudi se mi zdi ta številka smešno visoka, so podatki vendarle zanimivi. Četudi so športniki vnesli tako veliko količino pijače, so bili že čez nekaj ur zaradi povečanega izločanja tekočine, zopet 2% dehidrirani. Rehidracija torej neuspešna.

Eno pivo po vadbi – DA, pijančevanje po vadbi – NE.

 

Tim Podlogar
Kineziolog

 

Desbrow, B., Cecchin, D., Jones, A., Grant, G., Irwin, C., in Leveritt, M. (2015) ‘Manipulations to the alcohol and sodium content of beer for postexercise rehydration’ International journal of sports nutrition and exercise metabolism, 25 (3), str. 262-270.

Jimenez-Pavon, D., Cervantes-Borunda, M. S., Diaz, L. E. Marcos, A., and Castillo, M. J. (2015) ‘Effects of moderate intake of beer on markers of hydration in exercise in the heat: a crossover study’ Journal of the international society of sports nutrition, 12 (26), DOI 10.1186/s12970-015-0088-5