Ali kava dehidrira?

V poletni vročini mnogi odsvetujejo pitje kave in ostalih kofeinskih napitkov, saj naj bi kofein človeka »dehidriral«. Pa tudi sicer naj bi se kave izogibali po večjih naporih. Dejstvo je, da velik delež prebivalstva dnevno zaužije premajhno količino tekočin, kar se odraža v kronični dehidraciji, ki ima lahko negativne posledice na zdravje. Še posebej so na udaru starejši. Če bi torej kofein res pospešil izločanje vode, bi jo morali v vročini odsvetovati. Pa res dehidrira?

Pitje kave ima pozitivne učinke na zdravje človeka, čeprav najbrž ne zaradi vsebnosti kofeina, temveč drugih učinkovin, ki se nahjajajo v kavi.

Nedavna raziskava je ugotavljala, če kofein res »dehidrira« in ugotovila, da manjše količine kofeina ne povzročajo povečanega izločanja tekočine z urinom, medtem ko večje količine povzročajo povečano izgubo vode iz telesa.

Kaj je majhna in kaj velika količina?

V raziskavi so ljudem dali piti ali napitek s tremi ali šestimi miligrami kofeina na kilogram telesne mase. To pri 70-kilogramski osebi pomeni 210 oziroma 420 miligramov kofeina.

Vrednost kofeina se v kavi razlikuje od njene priprave, zato je skorajda nemogoče podati oceno vsebnosti kofeina in narediti primerjavo. Lahko pa primerjamo vrednosti z vrednosti v pločevinki Red Bulla. Pločevinka Red Bulla vsebuje 77 miligramov kofeina, kar pomeni, da lahko oseba mirno zaužije 3 pločevinke kofeina in zaradi tega ne bo pod večjim tveganjem za dehidracijo.

Mit torej ovržen – kofein ob normalni porabi ne dehidrira.

Tim Podlogar
Kineziolog