Več kave kot spijemo, kasneje bomo umrli?

Foto: www.kcuk.org.uk

Pitje kave je ritual milijonov ljudi po vsem svetu. Za mnoge se med pitjem ustavi čas – prenehajo z vsemi aktivnostmi ter uživajo v pitju rjavkaste in po okusu precej grenke tekočine. Eni ji dodajo mleko, drugi sladkor in tretji smetano. Eni pijejo Espresso, drugi Capuccino in tretji spet kaj drugega. A nekateri pravijo, da je pitje kave nezdravo. Pa je to res?

Foto: www.kcuk.org.uk
Foto: www.kcuk.org.uk

Priznam, pred leti sem bil mnenja, da je kava droga. Čisto nič drugega. Potem sem zaradi poklicne deformacije začel ugotavljati, da je kava priporočljiva za športnike zaradi vsebnosti kofeina. In čisto na koncu, ko sem razširil obzorje znanosti iz samega športa na široko populacijo, sem ugotovil, da je kava pravzaprav ena najbolj zdravih tekočin.

Sokovi so polni sladkorja. Gazirane pijače so polne sladkorja (razen Radenske). »Sugar-free« pijače so polne nenaravnih snovi (aspartam …). In kava? Polna snovi, za večino katerih sploh ne vemo, kako učinkujejo na telo. A vse kaže na to, da so učinki pozitivni. Zelo pozitivni.

V ugledno znanstveno revijo Circulation so Ding in sodelavci (2015) objavili analizo povezanosti med smrtnostjo in pitjem kave iz treh največjih epidemioloških študij vseh časov in tako analizirali kar 208501 osebo v obdobju, ki je v povprečju trajalo 22 let. Z drugimi besedami povedano so analizirali podatke 4 690 072 človeških let.

Četudi iz epidemioloških raziskav ne moremo sklepati o vzročnosti, torej zatrditi, da pitje kave povzroča smrt prej/kasneje, lahko ugotovimo, če obstaja kakšna povezanost med tema dvema spremenljivkama in na podlagi tega vendarle povleči določene zaključke.

Nekaj zanimivih ugotovitev:

Pretekle študije so ugotvile, da je smrtnost najnižja pri osebah, ki dnevno spijejo 3-5 kav. Manjša in večja dnevna doza pa sta bili povezani z večjo smrtnostjo.

Do podobnih ugotovitev so sprva prišli tudi tokrat, a ko so iz analize odstranili kadilce, umrljivost pri večji dozi od petih kav, ni več naraščala, temveč je celo še dodatno padla.

Pitje kave pri nekadilcih je povezano z zmanjšanim tveganjem za srčnožilne in nevrološke bolezni ter samomore.

Prav tako niso našli nobene povezanosti med obolevanjem za rakom in pitjem kave.

Značilnih razlik med pitjem kave s kofeinom in brez kofeina ni bilo. To je še eden izmed dokazov, da so ostale snovi tiste, ki delajo kavo čudežno in ne sam kofein.

 

Zaključek

Kljub dejstvu, da iz te raziskave ne moremo zatrditi, da nas pitje kave naredi bolj zdrave, lahko mirno zatrdimo, da pitje kave ni nevarno, saj bi v nasprotnem primeru pri tako veliki preučevani populaciji sigurno bila odkrita ta povezanost.

Vprašanje, ki se mi poraja pa je, ali je vsakršna kava zdrava. Zavedati se moramo, da se je trend pitja kave skozi desetletja spreminjal. Danes imamo v kavah veliko več dodatkov, recimo sladkorja, mleka in smetane kot včasih. Ali so ti dodatki zdravi, bo pokazal čas. A vsekakor se moramo zavedati, da pripomorejo k višjemu dnevnemu energijskemu vnosu in posledično lahko vodijo v debelost.

Kava brez dodatkov je zakon!

 

Tim Podlogar
Kineziolog

Vir:

Ding, M. et al. Association of coffee consumption with total and cause-specific mortality in 3 large prospective cohorts. Circulation 132, 2305–2315 (2015).