Lahko zaradi prevelikega odmerka kofeina umremo? Lahko.

Ena izmed najbolj uporabljanih psihoaktivnih sestavin, ki drži sodobno gospodarstvo pokonci. Poleg kavnih zrn se nahaja tudi v kakavovih zrnih, čajnih listih, guarana jagodah in t. i. kola orehih. Struktura kofeina je enaka, ne glede na to, ali jo zaužijemo preko kave, energijske pijače, čaja ali vedno bolj popularnih tablet.

Delovanje in učinki

Ko smo budni, se nam v možganih na receptorje nalaga adenozin, kar nas počasi dela utrujene. Kofein nam pomaga tako, da blokira pot in preprečuje vezavo adenozina na receptorje. Poleg tega je posledica blokade tudi sproščanje dopamina, ki nam izboljša splošno počutje in možganske funkcije. Redno uživanje naj bi bilo prav tako povezano z zmanjšanjem tveganjem pred Alzheimerjevo boleznijo, cirozo in rakom jeter.

Poleg tega, da se nam pomaga boriti proti zaspanosti, ima kofein lahko tudi ergogene učinke. Slednje pomeni, da lahko izboljša našo zmogljivost in nam tako omogoči, do neke mere, da treniramo dlje in bolj intenzivno.

Pogosto in dolgotrajno uživanje kofeina sčasoma izgubi ta učinek, še zmeraj pa pomaga proti zaspanosti. En mesec brez kofeina bo opazno zmanjšalo intoleranco telesa na kofein, kar bo ob ponovnem uživanju imelo na nas spet večji učinek. Če imamo pomembnejšo tekmo ali preverjanje telesnih zmogljivosti za npr. vstop v vojsko, policijo ali med gasilce, se tako splača poizkusiti zdržati vsaj mesec dni prej brez kofeina, ki ga nato zaužijemo ob primernem času (približno 30 do 60 min) pred glavnim naporom.

Priporočena količina

Glede na to, da je kofein vse bolj množično uporabljan dodatek, so nesreče zaradi zastrupitve z njim relativno redke, po drugi strani pa je tudi ozaveščenost o škodljivih in celo smrtonosnih učinkih kofeina v prevelikih količinah (pre)majhna. Množična in pogosta uporaba ter nenadzorovana prodaja kofeina v obliki tablet in prahu predstavljata določeno tveganje za nesreče in zastrupitve, ki lahko vodijo celo v smrtne primere. Na neki britanski univerzi so pomotoma dvema udeležencema v raziskavi dali kar 30 g kofeina v prahu (približno 300 skodelic kave) naenkrat ter pristala na urgenci. Slednje nas konkretno opozarja na previdnost ob uživanju kofeina v obliki tablet in prahu. Priporočene vrednosti znašajo med 3 in 6 mg kofeina na kg telesne teže na dan. Omeniti velja, da je razpolovni čas kofeina približno 6 ur (polovica zaužitega kofeina bo po tem času še vedno v telesu), kar moramo upoštevati, če zaužijemo kofein popoldne (popoldanske kavice) in imamo težave s spanjem.

Jan Marušič,
Študent magistrskega študije Kineziologije, trener Kinaction

Viri in dodatno branje na:

Cappelletti, S., Piacentino, D., Fineschi, V., Frati, P., Cipolloni, L., & Aromatario, M. (2018). Caffeine-related deaths: manner of deaths and categories at risk. Nutrients, 10(5), 611.

https://examine.com/supplements/caffeine/