Kava in njeni učinki na zdravje

Kava je ena izmed najbolj razširjenih pijač na svetu. Nekateri jo imajo za kulturni in socialni dodatek k svojemu življenjskemu stilu, nekateri jo pijejo iz navade, drugi v primeru »pomanjkanja energije«, da zdržijo do konca službe, šole, pisanja domače naloge ali tega članka. Vsem pa je skupno mišljenje, da si je življenje brez kave težko predstavljati. Glede na vse to bi bili zagotovo veseli novice, da kava ni učinkovita le pri boju z zaspanostju, ampak ima lahko še nekatere druge, zdravju koristne učinke.

Vsem je poznana njena glavna sestavina kofein, marsikdo pa ne ve, da poleg njega kava vsebuje več kot 1000 drugih bioaktivnih spojin. Večina se jih že naravno nahaja v kavnih zrnih, nekatere pa nastanejo v času obdelave v proizvodnih obratih ter pri sami pripravi. Med drugim kava vsebuje veliko količino antioksidantov, ki lahko v telesu učinkujejo protivnetno.

Nedavno so britanski raziskovalci (Poole idr., 2017) naredili enega izmed najobsežnejših sistematičnih pregledov raziskav o vplivu kave na zdravje. Pregledali so kar 218 meta analiz (1 meta analiza združuje podatke iz več posameznih študij) in prišli do mnogih zanimivih zaključkov.

Najpomembnejši pravi, da pri večini ljudi uživanje kave ni samo varno ampak tudi koristno, saj ima lahko določene pozitivne učinke na zdravje. Največ pozitivnih učinkov je bilo zaznanih v primeru posameznikov, ki so spili 3-4 skodelice kave na dan.

Poleg tega so ugotovili, da imajo tisti, ki pijejo kavo, manj možnosti, da zbolijo za številnimi boleznimi. To sicer še ne pomeni, da pri rednem pitju kave človek ne more dobiti spodaj omenjenih bolezni, pomeni le, da imajo redni pivci kave v primerjavi z ostalimi manj pogosto:

  • bolezni ledvic in jeter,
  • sladkorno bolezen tipa 2,
  • kardiovaskularne bolezni in srčno kap,
  • raka jeter, prostate, raka v ustih, maternici, kožnega rak in levkemijo,
  • depresijo, Parkinsonovo bolezen ter Alzheimerjeva bolezen.

Edini skupini ljudi, ki ji kava ne koristi in ji lahko škodi so ženske z manjšo kostno gostoto (kava lahko še poveča tveganje za zlome) in ženske v času nosečnosti. Obstajajo namreč povezave med pitjem kave in (pre)nizko porodno težo, prezgodnjim porodom ali nehotenim splavom. Težave naj bi povzročal kofein, ki negativno vpliva na plod. V tem primeru se priporoča se znižanje količine popite kave ali nadomestilo z brezkofeinsko.

Ker kava nima pozitivnih učinkov le zaradi kofeina, se ljudem, ki so pogosto pod stresom, so kronično utrujeni, razdraženi in imajo probleme, da se umirijo, sprostijo in mirno zaspijo, priporoča pitje brezkofeinske kave. Na ta način bi vendarle vnesli koristne pozitivne bioaktivne snovi.

Torej, če niste noseči in imate zdrave, močne kosti, lahko brez skrbi in veselo ”kofetkate” naprej. Ni samo varno, ampak vam lahko tudi koristi na zdravstvenem področju. Seveda v normalnih odmerkih.

 

Jan Marušič
Študent magistrskega študije Kineziologije in trener v ŠD Kinaction

 

Povzeto po: 

Poole, R., Kennedy, O. J., Roderick, P., Fallowfield, J. A., Hayes, P. C., & Parkes, J. (2017). Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. bmj359, j5024.