Vsakodnevno pitje kofeinskih napitkov bo zmanjšalo pozitiven vpliv na zmogljivost

Uživanje kofeinskih napitkov je iz leta v leto popularnejše. Sprva je obstajala le kava, danes pa imamo tudi energijske napitke. Športniki, še posebej kolesarji, imajo uživanje kave v svojem ritualu. Dolgo časa so se spraševali, ali je uživanje kofeina med tekmovanjem kljub ritualu še vedno učinkovita strategija za izboljšanje zmogljivosti. Sedaj imamo odgovor.

cafe_des_phares_place_de_la_bastille_parisKofein je eden izmed najbolj znanih ergogenih sredstev vzdržljivostnih športnikov. Pred letom 2004 je bil do določene mere kofein celo na prepovedani listi substanc, danes pa je uživanje prosto. Četudi so sprva ugotavljali, da ima kofein moč izboljšati metabolizem maščob, novejše raziskave tega ne zmorejo več dokazati. Danes je nekako prevladalo prepričanje, da kofein vpliva na živčni sistem in tako vzpodbudi telo in tudi duha (pozitivne lastnosti so vidne tako pri zmogljivosti kot tudi kogniciji).

Do nedavnega pa ni bilo čisto jasno, če je kofein kot dodatek enako učinkovit pri tistih, ki ga vsakodnevno uživajo (kava, energetski napitki) in tistimi, ki kofeina ne uživajo redno. Obzervativni podatki sicer pravijo, da je učinkovitost manjša pri rednih pivcih, a tega dozdaj še nihče ni preučil.

Pred dnevi objavljena raziskava ugotavlja, da 28 dnevno vsakodnevno vnašanje kofeina v telo zmanjša ergogene učinke kofeina med samim naporom. To pomeni, da kofein pri tistih, ki redno pijemo kavo, ni več tako učinkovit kot pri tistih, ki kave ne pijejo.

Iz vidika zmogljivosti je tako morda smiselno, da se kave in ostalih kofeinskih napitkov izogibamo v tednih pred tekmovanji.

 

Tim Podlogar
Kineziolog

 

Glavni vir:

Beaumont, R., Cordery, P., Funnell, M., Mears, S., James, L., & Watson, P. (2016). Chronic ingestion of a low dose of caffeine induces tolerance to the performance benefits of caffeine. Journal of Sports Sciences, 0, 1–8.