Ali veste, kaj je v prehranskih dodatkih? Najbrž ne.

Foto: www.steroidslive.com

Trgovin s športno prehrano je vsakodnevno več, sploh, če mednje štejemo tudi spletno prodajo. »Naši izdelki so najboljši« se sliši iz večine trgovin. Z njimi boste shujšali, postali Schwarzeneggerji, tekli kot Mo Farah … Aja, pa še kuhati vam ne bo potrebno. Ne nasedajte tem trditvam, biologija je biologija!

Foto: www.steroidslive.com
Foto: www.steroidslive.com

Milijarde evrov vsakoletno zapravimo za dodatke k prehrani, največkrat gre za športne dodatke, ki obljubljajo boljšo zmogljivost, hitrejšo regeneracijo … Če sami ne spadate med njihove uporabnike, gotovo poznate vsaj eno osebo, ki jih vsakodnevno uživa – od vitaminov do glutaminskih tablet za boljšo regeneracijo.

A športna prehrana je preprosta. Veliko bolj preprosta. Temelji na stvareh, ki nastajajo v naravi, tam od koder smo prišli tudi sami. In ne iz tovarn. To si zapomnite. Pa še to – če ste predebeli, če ste slabo trenirali, če imate neustrezno opremo … – vam prehranski dodatki v nobenem primeru ne morejo pomagati k doseganju vrhunskih rezultatov. Prehranski dodatki so zadnji v vrsti, ki jih, če sploh jih, potrebujete.

Iz tovarn in laboratorijev, oziroma iz navadno s štirimi stenami zaprtih soban prihajajo zvarki, pa ne takšni, kakršne so pili Galci v boju proti Rimljanom, temveč zvarki zlih coprnikov. Malo šale …

Zato ni čudno, da so rezultati raziskave, ki je v Evropi in Ameriki preučila naključne športne dodatke iz proste prodaje in preučevala njihovo sestavo, skrb vzbujajoči. Vzorčili so kar 634 izdelkov in ugotavljali, koliko od njih bi padlo na dopinškem testu prepovedanih snovi. Nič, kajne?

15% bi jih padlo na dopinškem testu.

In ne, to ni bila edina študija, ki je to ugotovila. Bilo jih je kar nekaj in rezultati so nadvse podobni. In ne, to niso bili dodatki izpod pulta. To so bili dodatki, ki jih morda uporabljate danes tudi vi.

Kot že omenjeno, biologija je relativno enostavna, ne da se je prelisičiti. Zaradi tekme po dobičku pa kar nekaj proizvajalcev prehranskih dodatkov v svoje izdelke dodaja prepovedane snovi, s čimer bo vaše telo stimulirano s prepovedanimi snovmi. Vi pa sploh ne boste vedeli. Morda ne vedo tega niti proizvajalci, saj kupujejo sestavine od nepreverjenih dobaviteljev.

 

Kateri dodatki pa res delujejo?

Grafični prikaz prehranskih dodatkov in njihova učinkovitost

 

 

Kaj storiti?

Ne le, da je uživanje prepovedanih stvari za vas nezdravo, gre tudi za poslovno goljufijo tistega, ki vam sporne dodatke prodaja.

Pa ne le to, mladi športniki in tudi starejši lahko nevede padejo na dopinški kontroli. Starši, zavedajte se tega!!!

Raje petinpetdesetkrat premislite – lahko tudi večkrat, če mislite, da je potrebno – preden kupite dodatek k športni prehrani.

In zavedajte se dejstva, da je športna prehrana v osnovi sestavljena iz običajnih izdelkov, kot so mleko, piščančji zrezek, testenine … V kolikor boste naravno hrano vnašali premišljeno, potem najbrž sploh ni potrebe po kakšnih dodatkih, razen morda tistih tik pred tekmo …

»Moj otrok je vrhunski športnik, treningi so naporni – mu lahko kako pomagam?«

Seveda se da izpopolniti njegovo prehrano. Po nasvet se obrnite na strokovnjake, ki nimajo, poudarjam, nimajo koristi od prodaje izdelkov. Mi vam bomo z veseljem svetovali. Pustite herbalifovce in ostale pri miru. Zaslužek je pri takšnih vedno na prvem mestu.

 

Tim Podlogar
Kineziolog