Visok vnos beljakovin ne škodi našemu zdravju

Beljakovine so ključna »sestavina« za gradnjo mišic in mnogih drugih tkiv v telesu. Igrajo izjemno pomembno vlogo v človeškem organizmu. Visok vnos beljakovin je značilen predvsem za osebe, ki želijo pridobiti mišično maso, v zadnjem času pa mnogi višji vnos beljakovin priporočajo tudi starostnikom in splošni populaciji zaradi ohranjanja (in rasti) mišične mase. A mnogo »strokovnjakov« trdi, da je visok vnos beljakovin škodljiv za naša ledvica ter druge človekove funkcije.

protein
Eksperimentalnih študij, ki bi to preučevale in dokazovale enostavno ni. Obstajajo le hipoteze in teorije. Nekaj raziskav je bilo sicer narejeno na podganah, kjer pa so bili izsledki raziskav mešani. A seveda ljudje nismo podgane …

V zadnjem času se z visokobeljakovinsko prehrano ukvarja predvsem laboratorij Joseja Antonia, ki je pred kratkim objavil izsledke leto dni dolge študije, kjer so preučevali vpliv visokobeljakovinske prehrane (2,5-3,3 g/kg TM/dnenvo) na kazalce zdravja pri treniranih posameznikih.

Rezultati raziskave so jasni. Visokobeljakovinska prehrana ne vpliva negativno na kazalce zdravja. Zanimivo, visok vnos beljakovin ni povzročil dviga telesne mase kljub temu, da so udeleženci zaužili tudi več kot 500 kalorij več, kot bi jih bilo potrebno, da ohranjajo telesno maso.

Dolgoleten mit je padel. Beljakovine so zdrave za vas in potrudite se, da jih zaužijete dovolj. 1,2 g na kilogram telesne mase dnevno za neaktivne in proporcionalno več za bolj aktivne. Osebe z okvaro ledvic naj se vendarle posvetujejo z zdravnikom.

O beljakovinah smo sicer pisali že v preteklosti. Če ste članek spregledali, vas vabimo k branju. KLIK.

Tim Podlogar
Kineziolog

 

Antonio, J., Ellerbroek, A., Silver, T., Vargas, L., Tamayo, A., Buehn, R., … Peacock, C. A. (2016). A High Protein Diet Has No Harmful Effects: A One-Year Crossover Study in Resistance-Trained Males. Journal of Nutrition and Metabolism, 2016, 1–5.