Nekaj nasvetov pri nakupu športne prehrane

Športniki prej ali slej zaidejo v trgovino s športno prehrano, saj jim tam obljubljajo, da bodo njihovi rezultati še boljši. Podobno razmišljajo rekreativci, ki pa jim nakup športne prehrane velikokrat predstavlja poistovetenje z vrhunskimi športniki. Kaj storiti pred nakupom in kako se prepričati, da kupimo zares tisto, kar želimo.

supple

Kineziologove bralce smo že pred časom opozorili, da veliko število dodatkov k športni prehrani ne vsebuje tistega, kar bi moralo, oziroma so količine učinkovin nižje od navedenih ali pa celo vsebujejo prepovedane snovi.

Naj si najprej razjasnimo dva pojma – športna prehrana in dodatek k športni prehrani. Športna prehrana je sestavljena iz hrane, ki jo športnikovo telo nujno potrebuje za delovanje. Pravzaprav se po sestavinah ne razlikuje od prehrane splošne populacije, le razmerja makrohranil in količina je drugačna. Na drugi strani pa imamo dodatke k športni prehrani. Gre za večinoma neesencialne snovi, ki pomagajo pri doseganju določenih ciljev in imajo zmožnost nekoliko izboljšati zmogljivost, a le pod pogojem, da vse ostalo “štima”. Za rekreativce najverjetneje to pomeni, da bodo dodatki le neracionalna poraba denarja.

 1. pravilo: Prepričajte se, da je jedilnik prilagojen naporu in da vsebuje vse, kar mora vsebovati (dovolj beljakovin, ogljikovih hidratov …).
  To je najpomembnejši korak, saj dodatki k prehrani ne bodo pomagali, če dnevna prehrana (beri: makrohranila) ne bo zadostna. V kolikor zaradi časovne stiske ali nekih drugih objektivnih razlogov (npr. dokumentirano pomanjkanje železa) športnik vseh potreb ne more zadostiti z uživanjem prave hrane (samo in samo v tem primeru), se razmisli o dodatnem vnosu snovi kot so vitamini, Omega 3 maščobne kisline … Naj ob tej točki navedem, da med športno prehrano sodijo tudi beljakovine v prahu, najpogosteje sirotkine beljakovine (whey). V kolikor kupite kvaliteten sirotkin prašek, o tem več v nadaljevanju, gre za naravne snovi in z vnosom ne naredite prav nič narobe.
 2. pravilo: Če je prehrana optimalna, lahko posežete po dodatkih, a se prepričajte, da so resnično učinkoviti. Dodatki so namenjeni predvsem vrhunskim športnikom in ne toliko rekreativcem). Večina rekreativcev od njihove uporabe ne bo izboljšala zmogljivosti.
  V trgovinah s športno prehrano so police polne izdelkov, ki nosijo čudna imena, prodajalec pa vam bo rekel, da gre za sestavino, ki bo izboljšala vašo zmogljivost, regeneracijo … Resda najverjetneje ne gre za prepovedano substanco, saj teh v trgovinah s športno prehrano ne bi smeli prodajati. A žal je navadno učinkovitost dodatka močno vprašljiva. Doslej so raziskovalci pozitivne rezultate odkrili le na peščici takšnih dodatkov, pri večini pa gre le za teoretično razmišljanje proizvajalcev o tem, da bi nekaj lahko (poudarek na lahko) učinkovalo. Poleg tega imajo dodatki možnost izboljšati rezultat le za kakšen odstotek in to v najboljšem primeru. Pred nakupom se vsekakor posvetujte s strokovnjakom športne prehrane, ki pa ni hkrati tudi prodajalec, saj bo imel slednji koristi od vašega nakupa in je zato njegova objektivnost vprašljiva.
 3. pravilo: Kupite izdelke s certifikatom Informed Sport ali Kölnerliste
  To je najbrž najpomembnejše pravilo. Pomembno je, da kupite kvalitetne izdelke in izdelke zaradi katerih ne boste padli na dopinškem testiranju ali zaradi katerega bi prišlo do negativnih zdravstvenih posledic. Četudi bodo prodajalci trdili, da gre za kvalitetne izdelke, je sledljivost večine izdelkov zelo slaba. Večina proizvodov na voljo v Sloveniji je proizvedenih v vzhodni Evropi in z zelo majhnim nadzorom kakovosti. Že nekaj časa obstajata organizaciji Informed Sport in Kölnerliste, ki certificirata proizvajalce in izdelke ter zagotavljata, da so izdelki »čisti«. Ker pridobitev takšnega certifikata stane, so navadno izdelki teh proizvajalcev nekoliko dražji od konkurence. A z zdravjem se ni za igrati, kajne? V kolikor niste športnik z rednimi dopinškimi kontrolami, potem bo uživanje izdelkov proizvajalcev iz obeh seznamov najbrž varno. V kolikor pa imate dopinške kontrole zelo redno in želite biti 100%, da z izdelkom res ni nič narobe, potem se raje osredotočite na izdelke iz drugega seznama. Ob tem velja opozoriti, da veliko število proizvajalcev navaja, da so njihovo izdelki “doping free”, a ob tem ne podajo nobenega certifikata. Gre za sporno zavajanje potrošnikov, saj ti izdelki niso preverjeni in zaradi njih LAHKO padete na dopingu!
 4. pravilo: Upoštevajte pravila profesorja Rona Maughana, staroste športnoprehranske znanosti:
  1. Če dodatek ni prepovedan, najverjetneje ni efektiven.
  2. Če je dodatek efektiven, je najverjetneje prepovedan.
  3. Obstaja nekaj izjem.
 5. pravilo: Upoštevajte pravila Askerja Jeukendrupa:
  1. Dodatki ne vsebujejo nujno tistega, kar mislite, da vsebujejo.
  2. Dodatki lahko vsebujejo stvari, ki jih ne pričakujete (beri: prepovedane stvari).
  3. Če vsebujejo le tisto, kar v njih pričakujete, obstaja velika verjetnost, da ne delujejo.

Tim Podlogar
Kineziolog