Project Stelvio: Testiranja po prvem delu priprav

Napočil je čas za prvi teden resnice. Torej za prva testiranja po treh tednih treninga. Tim je v tem času izvedel približno 39 ur treninga na trenažerju. Tako kot v prvem tednu smo tudi tokrat izvedli štiri različne teste: analizo telesne sestave, test največjega privzema kisika (VO2max), čas do utrujenosti pri 360 W in enourni FTP test.

Trening

V treh tednih je Tim izvedel 18 vadbenih enot in vse izvedel močno polarizirano, kar pomeni večino kolesarjenja pri lahkih obremenitvah in nekaj malega pri zelo visokih. Vmes pa skorajda nič. Točno tako, kot smo si zaželeli.Polariziran trening lahko pri svojem treningu uporabite tudi vi! PulsePerformance je pripravil poseben trenažni program, ki je na voljo le nekaj klikov stran.

“8-tedenski POLARIZIRAN NAČRT TRENINGA  bo poskrbel, da boste svoj trenažni proces opavili kar se da polarizirani, ter bo poskrbel, da se vaša pripravljenost dvigne na višji nivo. Načrt treninga je sestavljen tako za izkušene tekmovalce, kot tudi popolne začetnike, ki bi radi bili še hitrejši.”


Telesna sestava

Eden izmed zadanih ciljev je bila izguba telesne mase. Prvo testiranje je pokazalo 64,3 kg in 11,3 odstotni delež maščevja. Oboje se je v tem času izboljšalo, Tim je izgubil pol kilograma in je imel v začetku tedna le še 63,8 kg, delež maščevja pa je znašal 8,4 odstotkov.

z REZULTATOM SEM VEČ KOT ZADOVOLJEN, SAJ JE IZGUBA TELESNE MASE V ČASU NAPORNIH TRENINGOV IZJEMNO TEŽAVNA. vES ČAS JE NAMREČ POTREBNO PAZITI NA TO, DA SE USTREZNO REGENERIRAŠ ZA PRIHAJAJOČE VADBENE ENOTE, A HKRATI NE SMEŠ ZAUŽITI PREVEČ HRANE. Cilj je izgubiti še nekaj sto gramov, potem pa vzdrževati telesno maso do tekmovanja 2. junija.

Tim Podlogar

VO2max test

Test največjega privzema kisika je bil prvi od treh kolesarskih testov. Izvedli smo ga v torek po enem dnevu počitka. A glej ga zlomka, kljub temu, da je bilo Timovo počutje na dan testa relativno dobro, njegov srčni utrip med testom visok (indikator spočitosti) in obremenitev, pri kateri je test končal prav tako visoka, je bil rezultat izjemno nizek. Obstajali sta dve možnosti Timov VO2max se je enostavno poslabšal ali test je nezanesljiv in kot takšen neprimeren za spremljanje napredka. Teden dni pred testom je Tim z masko za merjenje privzema kisika opravil nekaj intervalov, saj je Simona in Tima zanimalo, kakšen je privzem kisika med Seilerjevimi intervali in vrednosti, ki sta jih dobila so bile precej višje od tistih na VO2max testu. To seveda pomeni, da z meritvijo zelo očitno nekaj ni bilo v redu. Test smo zato ponovili v petek in dobili spodobne vrednosti. A ker enostavno ne moremo vedeti, rezultati katerega testa so “normalni” in rezultati katerega testa “nenormalni”, smo se odločili, da tega testa ne izvedemo več. Test za spremljanje napredka mora namreč omogočati, da, če ga ponoviš, dobiš enake ali podobne vrednosti. Njegova resolucija mora biti dovoljšna, da zaznaš majhne spremembe. Test pa mora biti tudi tak, da ima njegov rezultat uporabno vrednost. VO2max test po našem mnenju ne dosega nobenega izmed kriterijev in je kot tak neprimeren za spremljanje športnikovega napredka v kratkih časovnih intervalih.

Čas do utrujenosti pri 360 W

Ta test je bil eden izmed prvih testov po opravljenem 3-tedenskem bloku treninga in prvi pokazatelj, kako uspešno smo opravili z delom. Med testoma smo opazili izboljšanje v času do odpovedi za približno 17% (iz 9:01 na 10:32), kar je bilo zame zelo pozitivno presenečenje. Vedel sem, da je Tim pridno treniral, načrt treninga je bil zastavljen zelo dobro, pričakovali smo napredek a vseeno mogoče ne tako velikega. Poleg tega pa je Tim v času med obema testoma izgubil še nekaj telesne mase, kar je še dodatno potrdilo napredek. V prvem bloku smo pokazali, da TImu polariziran trening res ustreza.

Simon Cirnski

Nekaj video izsekov testa, ki kažejo, kako zahteven je bil test.

Enourni FTP test

Dolge različice FTP testa kolesarji zaradi njegove zahtevnosti neradi opravljajo.  To je najpomembnejši izmed vseh testov. Njegove rezultate smo zato najbolj nestrpno čakali, saj rezultat predstavlja Timov FTP ter oceno, koliko moči bo lahko proizvajal na vzponih. Po testu do utrujenosti je tudi enourni FTP test pokazal zelo lep napredek. Povprečno moč za enourni interval smo povečali iz 314 w na 322 w in spet, ker je Tim v tem času še izgubil nekaj telesne mase, je razlika v normaliziranih vrednostih še večja. Dvig moči za enourni interval se je spremenil iz 4,88 w/kg na 5,05 w/kg. To znese približno 3,5 odstotni napredek. To je še ena potrditev, da se pri Timu polariziran trening, trening z obremenitvijo in urejen jedilnik zelo obrestujejo.

Simon Cirnski

V prihodnjih dneh sledi Timov blog o prvi polovici projekta. Temu pa seveda sledijo številni zanimivi članki …