Pomanjkanje spanca slabo vpliva na imunski sistem

Monday morning again

Spanec je nujen. To ve že skorajda vsakdo. A vseeno veliko ljudi spi premalo. Športniki naj bi spali vsaj 8 ur na dan, najmlajši še nekoliko več. Kaj pa se zgodi običajni populaciji, ki zaradi nočnih zabav, nočnega dela in gledanja televizije ali zgodnjega vstajanja, močno zmanjša dolžino spanca?

Zelo zanimivo raziskavo je naredila raziskovalna skupina pod vodstvom Pratherja (2015), ki je v raziskavo vključila 164 zdravih ljudi. Udeleženci so morali 7 dni beležiti dolžino in kvaliteto spanja, potem pa so jih raziskovalci okužili s precej nedolžnim virusom, takšnim, ki povzroča prehlad. Dali so jih v karanteno, da so preprečili zunanje vplive in na koncu analizirali povezavo med dolžino spanca in možnostjo, da so udeleženci zboleli.

 

Izkazalo se je (graf), da imajo osebe, ki spijo manj kot 6 ur dnevno, veliko večjo možnost, da zbolijo. Trend je bil jasen, dlje časa kot boste spali, manjša bo možnost, “da se prehladite”. Predvsem športnikom, katerih imunski sistem je v času treningov že tako ali tako oslabljen, se tako svetuje, da se smernic resno držijo in na noč odspijo vsaj 8 ur. V kolikor je spanec zaradi drugih razlogov skrajšan, naj športnik spanec nadomesti čez dan s kratkimi spanci (15-25 minut), o katerih smo govorili v enem izmed prejšnjih prispevkov.

 

Tim Podlogar
Kineziolog

Prather, A. A., Janicki-Deverts, J., Hall, M. H., in Cohen, S. (2015) ‘Behaviorally assessed sleep and susceptibility to common cold’ Sleep, 38 (9), str. 1353-1359