Ali vadba deluje kot zaščita pred boleznimi zgornjih dihal?

Family is lying on a bed due to flu in winter

Bližajo se dnevi prehladov in odsotnosti iz šole, službe ali druženj s prijatelji zaradi bolezni. Najbolj pogoste so okužbe zgornjih dihal, najpogosteje zaradi okužbe z virusom. O vplivu telesne aktivnosti na obolevanje pa v nadaljevanju prispevka.

Raziskave kažejo, da imajo odrasle osebe 2-4 epizode obolenj zgornjih dihal letno, mladostniki pa kar dvakrat več. Imunski sistem igra pri preprečitvi teh obolenj najpomembnejšo vlogo. Na srečo imamo s svojim življenskim slogom lahko pozitiven vpliv nanj (zmanjšanje stresa, izboljšanje prehrane, izboljšanje spalnih navad, primerna količina vadbe …).

Vadba lahko na imunski sistem vpliva tako negativno kot pozitivno. Obstaja povezanost med količino vadbe in okužbami zgornjih dihal, kjer več aktivnosti pomeni tudi manjšo možnost za okužbo. A le do določene mere. Zelo velike količine vadbe (navadno vrhunski športniki) lahko zaradi povečane koncentracije stresnih hormonov, ki negativno vplivajo na bele krvničke, negativno vplivajo na imunski sistem. Takšno povezanost imenujeno tudi povezanost oblike J (glej grafiko).

image4_w

Raziskava, ki je eno leto spremljala 500 ljudi, ki so vadili 1-2 ure v zmerni intenzivnosti dnevno, je ugotovila, da so imeli za tretjino manj obolenj kot osebe, ki niso vadile. Druge študije kažejo, da so šolarji in uslužbenci, ki vadijo 2 ali več dni na teden, pol mankrat odsotni iz šole ali delovnega mesta zaradi prehlada ali gripe.

Na drugi strani so posamezniki v tednu po pretečenem maratonu in ultramaratonu imeli 2-6 kratno povečanje tveganje za obolenja, kar je najbrž posledica povečanega stresa.

Poleg tega velja pripomniti, da je tik po telesni aktivnosti imunski sistem najbolj šibek in tako dovzeten za obolenja.

Pa še to … Trenutno ne obstaja dokazov za trditev, da bo izpostavljenost hladnemu vremenu povečala možnost za prehlad. Najbrž je razlog za večjo možnost »prehladov« pomanjkanje vitamina D, več druženja z ostalimi ljudmi v ogrevanih in zaprtih prostorih ter pri športnikih povišan psihološki in fizični stres pred tekmovanji.

 

Tim Podlogar

 

Povzeto po:

http://www.mysportscience.com/single-post/2016/09/25/Strategies-to-reduce-illness-risk-in-athletes-Part-1-Behavioural-lifestyle-and-medical-strategies