Tetovaže negativno vplivajo na izločanje znoja

Razmišljate, da bi se tetovirali? Ste športnik, ki tekmuje tudi v vročini? Dobro premislite, kako veliko tetovažo si boste dali narediti in če je ta sploh smiselna. Pa ne zaradi tega, ker bi lahko kasneje v življenju obžalovali svojo odločitev, temveč zaradi dejstva, da ima lahko negativen vpliv na športno zmogljivost v vročini.

Več kot 50% košarkarjev v NBA ligi naj bi imelo tatu. Proces tetoviranja pusti kemične sledi v sloju kože, kjer se nahajajo žleze znojnice, ki skrbijo za izločanje znoja. Kako telo regulira temperaturo v vročini, smo obširneje že pisali (tutu in tu).

Nedavna študija ugotavlja, da tetovaža za kar 50% zmanjša sposobnost izločanja znoja, poleg tega pa ima znoj, ki prihaja iz tega področja tudi za 60% večjo vsebnost soli. To vse skupaj pomeni, da tatu negativno vpliva na termoregulacijo v vročini.

Ali to pomeni, da se moramo izogibati tatujem? Ne nujno, saj tatuji navadno zavzamejo zelo majhno površino kože, kar pomeni, da je njihov efekt na znojenje celega telesa izredno majhen. Problem lahko nastane, če je tatu resnično velik. Poleg tega večina izmed vas ni vrhunskih športnikov in zato nekoliko slabša termoregulacija in posledično zmogljivost v vročini ne bosta igrali neke pomembne vloge.

In nenazadnje – saj imajo tudi NBA-jevci tatuje …

Tim Podlogar
Kineziolog

Vir:
Medicine & Science in Sports & Exercise. 49(7):1432–1436, JUL 2017