Kolesarski izlet v poletni vročini? Da, a s premislekom

Poletje je že nekaj tednov tu, temperatura ozračja pa že krepko prek 30ºC. Dnevi so dolgi in sončni. Dežja ni na spregled. Idealen dan za iti na kolo? Morda, a se je na kolesarjenje v takšnem vremenu pametno dobro pripraviti. Sploh, če se odločite izpeljati kakšno daljšo »etapo«, recimo osvojiti nekaj prelazov. V nadaljevanju nekaj namigov, kako načrtovati telesno aktivnost v vročini.

 1. Pravilo: S seboj imejte dovolj tekočine.
  Višja kot sta temperatura in vlažnost zraka, večji je vročinski stres na vaše telo in bolj se boste znojili. Če je spomladi zadostovalo, da ste s seboj na enako turo vzeli le bidon tekočine, je tokrat to najbrž občutno premalo. Z znojem lahko izgubite tudi liter in pol vode na uro, kar v nekaj urah pomeni izjemno visoke izgube vode iz telesa. Če se odpravljate na pot s kolesom, vzamite s seboj kolikor se da veliko tekočine. Potrebovali jo boste. Po možnosti tudi kot sredstvo za ohlajanje vratu ali glave. V kolikor boste na kolesu preživeli kar nekaj ur, si vnaprej poglejte, kje si boste lahko napolnili tekočinske zaloge (trgovine, lokali ali studenci s pitno vodo). Ne sme namreč priti do situacije, ko boste žejni, v bližini pa nobenega vodnega vira. Možnost vročinskega stresa je takrat izjemno velika!
 2. Ne pozabite na kremo za sonce.
  Četudi ste že bili izpostavljeni soncu in vaša koža nima več zimske svetle barve, je močno sonce in večurna izpostavljenost lahko preveč. Preventivno se raje namažite s kremo za sonce.
 3. Oblecite lahka oblačila, a ne pozabite, da so v hribih temperature nižje
  Četudi so temperature v dolini izjemno visoke, se lahko zgodi, da na več kot 2000 metrih, ni tako vroče. Sploh, če piha močan veter. Zato ne pozabite s seboj vzeti tudi kaj »za na veter«, ko se odpravljate v hribe.
 4. Ne pretiravajte!
  Če niste vajeni daljših naporov, je ena največjih napak lahko, da začnete prehitro. Dan bo dolg, vročina pa se bo stopnjevala. Zato začnite raje počasneje. Kosilo vas bo gotovo počakalo.
 5. Ne pozabite na prigrizke
  Skupaj s tekočino je pametno s seboj vzeti tudi kaj hrane. Več informacij boste našli v tem zapisu.
 6. Ne pozabite na sončna očala
 7. Na pot se odpravite zgodaj!
  Četudi morda niste jutranji tip človeka, se splača zgodaj vstati, saj takrat temperature še niso tako visoke in bo telesna aktivnost veliko bolj prijetna. Pa še prej boste doma in prej se boste lahko osvežili pod hladno prho ali v bazenu/morju.
 8. Ne pozabite na »klic v sili«
  Pri daljših izletih se lahko hitro zgodi, da vam poči guma, strga veriga ali kaj drugega nepričakovanega. Bodite pripravljeni na takšno situacijo – s seboj imejte dovolj orodja za nujna popravila. Če se odpravite na pot s prijatelji, si opremo razdelite, le prepričajte se, da imate res vse! Dobro je tudi, da nekdo od domačih ve, kam ste šli – za primer, ko bi potrebovali pomoč na poti.

 

Tim Podlogar
Kineziolog