Virtualno kolesarjenje po slovensko

Skorajda ga ni kolesarja, ki še ni slišal za Zwift. Malo pa nas ve, da tudi slovensko podjetje razvija svojo verzijo virtualnega kolesarjenja in da je ideja stara že desetletje, torej je nastala še preden je Zwift prišel na plan.

Tim se je nedavno pogovarjal z očetom “igrice” imenovane Simathlon, Primožem Zorkom. Četudi se zdi primerjava njegovega sistema z Zwiftom na prvi pogled logična, mi je v pogovoru večkrat zatrdil, da primerjave ne želi, saj sta si sistema precej različna.

Če je na eni strani Zwift namenjen predvsem kolesarskim zasvojencem, kakršen sem tudi jaz (Tim), je Simathlon predvsem za tiste, ki se rekreirajo z namenom ohranjanja ali pridobivanja zdravja. Slednja ciljna skupina je veliko večja in za javno zdravje veliko pomembnejša od tiste, katere predstavnik sem sam. Ne le, da sem prvi dan svoje uporabe Zwifta našel dirko, se je udeležil in bil še cel dan razočaran, ker nisem zmagal, temveč sem bil po enem tednu Zwifta na robu pretreniranosti. A pustimo moje obsesije na strani. Vedeti moramo tudi, da za dobro Zwift izkušnjo potrebujemo vsaj nekaj sto evrov vreden merilec moči ali pa pameten trenažer, kar pa ni poceni.

Cilj Simathlona je drugačen. Pravzaprav je ciljev več in vsi se razlikujejo od Zwiftovih. Naj jih naštejem. Poleti je bil na primer Simathlon uporabljen kot animacija na prireditvi Vzpon na Krvavec, kjer so se naključni mimoidoči pomerili v nekajminutnem virtualnem kolesarjenju z Lukom Mezgecom, ki je nekaj dni pred tem postavil izhodiščen rezultat. V tem primeru je bil uporabljen merilec moči, a uporaba tega pravzaprav ni pogoj za delovanje simulacije. Dovolj je že senzor za kadenco (hitrost obračanja pedal), ki meri število obratov. Višja kot je kadenca, večja je hitrost kolesarja. In to je dovolj za vse tiste, ki iščejo motivacijo za mučne ure na sobnem trenažerju, ki nima merilca moči. Za vse tiste, ki so kupili sobno kolo za sto evrov in malo čez, ker jim je zdravnik rekel, da jim bo zdravje hvaležno. In ravno ta ciljna skupina je tista, ki nujno potrebuje vzpodbudo za trening in pomoč pri tem, da jim čas »športanja« hitro mine. Odvisniki od športa, kamor najverjetneje spadam tudi sam, bomo že nekako našli rešitev, kako naklepati vsaj 10 ur telesne aktivnosti na teden. Pravzaprav me ne čudi, da je bil Simathlon izbran kot eden izmed najbolj inovativnih projektov na natečaju iFEEL start-up.

Če se vrnem k prednostim Simathlona napram Zwiftu. Ko sem mami po Skypu navdušeno razlagal, kako oh in sploh je Zwift, mi je rekla, da bi pa ona morda tudi kaj takšnega potrebovala zase. Potrebuje namreč vzpodbudo, da trenira in skrbi za svoje zdravje. Gledanje v zid in vrtenje pedala pač nista zanimivi opravili. A ker ve, da za Zwift plačujem 15 evrov na mesec in da sem v opremo, s katero uporabljam Zwift vložil več tisoč evrov, je Zwift zanjo pač del sanj. Aja – da ne omenim, da ona vsekakor ne bi tekmovala. In takrat sem si rekel, da za takšne je pač narejen Simathlon.

In Simathlon ima gotovo prihodnost tudi v fitnes centrih, domovih za upokojence in vseh tistih ustanovah, kjer so sobna kolesa pogosta, a njenim uporabnikom ni do tekmovanja, merjenja moči, temveč predvsem za vzdrževanje zdravja in krajšanja kratkega časa. Sem omenil, da je virtualni svet postavljen tudi v prelepo Logarsko dolino? Nisem. No, zdaj veste.

Morda pa bi Simathlon uporabljal tudi moj dedek, ki je od pokojnega sorodnika dobil sobno kolo, a je sedaj to zbiralec prahu na hodniku. Ja, kaj pa naj bo, če je pa kolesarjenje in gledanje v steno pač nezanimivo. Sem omenil, da za Zwift potrebujem povezavo z internetom ter da veliko upokojencev tega nima? No, Simathlon tega ne potrebuje.

V podjetju Simmedia, ki razvija Simathlon, so razkrili, da so pred kratkim sklenili sodelovanje z novo programersko ekipo, ki jim bo omogočila širitev in izboljšavo trenutnega virtualnega sveta.

In kot je rekel Thomas Edison: »Zdravnik prihodnosti ne bo predpisoval zdravil, temveč bo paciente vzpodbudil k gibanju, zdravi prehrani in večino bolezni enostavno preprečil.«

Več o Simathlonu si lahko preberete na uradni spletni strani.

Tim Podlogar
Kineziolog