Zakaj ni vedno bolje porabljati maščob?

Zaradi vse večje popularnosti nizkoogljikohidratne prehrane, ki ji v strokovnih krogih včasih imenujemo tudi ketogena ali ketonska prehrana, se vedno več poudarka namenja povečevanju porabe maščob. Maščob je namreč v telesu skorajda na pretek. Vprašanje, zakaj bi sploh bilo smiselno porabljati ogljikove hidrate, je na prvi pogled na mestu. Ampak stvari seveda niso takšne, kot so videti …

Zaloge glikogena so omejene in zato obstaja velika možnost, da jih med dolgotrajnim intenzivnim naporom izčrpamo. Tega problema se lahko lotimo na tri načine. Najprej poskrbimo, da so zaloge glikogena pred štartom polne. Kot drugo med naporom vnašamo ogljikove hidrate, s čimer poskrbimo, da se zaloge ne porabljajo tako hitro. Tretja strategija pa je, in o tej se v zadnjem času ogromno govori, da z manipulacijo prehrane in treninga izboljšamo porabo maščob, s čimer zmanjšamo porabo glikogena. V nekaterih športih trenerji uporabljajo vse metode, kar je videti zelo smiselno.

A le do neke mere.

Problem je namreč v ekonomiki porabe posameznih goriv. Splošno je znano, da gram glukoze pomeni tudi 4 kcal, gram maščobe pa 9 kcal energije. Manj znano pa je, da za porabo maščob potrebujemo več kisika.

Pri porabi enega litra kisika dobimo 21.1 kJ energije, če uporabimo ogljikove hidrate in 19.6 kJ energije, če porabljamo maščobo. To pomeni, da bi v primeru, da bi porabljali samo maščobe potrebovali kar 7% več kisika, kot če bi porabljali samo ogljikove hidrate.

Ekonomika gibanja je tako pri tistih z večjim izgorevanjem maščob navadno slabša kot pri tistih, ki imajo izgorevanje slabše.

Kaj to pomeni?

To pomeni, da na tekmovanjih, pri katerih ni možnosti, da se zaloge glikogena izpraznijo, v kolikor so pred tekmo primerno zapolnjene in če je prehrana med tekmovanjem mogoča, navajanje telesa na porabljanje maščob morda celo ni smiselno in bo poslabšalo športni rezultat.

andyjones-692»Povečanje navajenosti na porabo ogljikovih hidratov bi lahko pomenilo 60-90 sekund krajši čas na maratonu kot posledica manjše porabe kisika« — Profesor Andrew Jones

 

A če postavimo šport na stran in se obrnemo k običajni populaciji, potem je večja poraba maščob smiselna. Sploh pri tistih čezmerno prehranjenih.

Še en dokaz, da je potreben individualiziran pristop k načrtovanju prehrane.