Vitamin D – vitamin, ki se ga splača nadomeščati

V poplavi prehranskih dodatkov na policah lekarn in športnih trgovin lahko dobite tudi kapsule vitamina D. Četudi je suplementacija večine vitaminov pri uravnoteženi prehrani nesmiselna, je situacija pri vitaminu D lahko nekoliko drugačna.

Vitamin D ni pravi vitamin, saj deluje bolj kot ne kot steroidni hormon. Njegova najpomembnejša značilnost je, da ga pridobimo z izpostavljenostjo sončni svetlobi, medtem ko ostale vitamine pridobimo s prehranskim vnosom. V osnovi poznamo dve različici vitamina D – D2 in D3. Telo ob izpostavljenosti sončni svetlobi (ne velja čez okno avta ali hiše) samo proizvaja vitamin D3. V prehrani vitamin D3 redko srečamo, če pa, je na voljo v zelo majhnih in ne dovolj velikih količinah (npr. losos, jajca, mleko, sir), da bi lahko nadomestili izpad izpostavljenosti soncu. Vitamin D2 na drugi strani je v prehrani nekoliko bolj pogost, a je vsaj desetkrat manj učinkovit od vitamina D3. Pravzaprav lahko mirno rečem, da je vitamin D2 neuporaben in vam njegov dodatek ne bo ravno veliko koristil.

Vitamin D igra v telesu pomembno vlogo. Uravnava kalcij, kar ima seveda implikacije na zdravje kosti. Ljudje, ki jim primanjkuje vitamina D lahko tako absorbirajo veliko manj kalcija. Poleg tega igra pomembno vlogo tudi pri imunskem sistemu in mnogi zimske prehlade pripisujejo ravno pomanjkanju vitamina D.

Raziskave kažejo, da je tudi veliko športnikov v kroničnem pomanjkanju vitamina D, kar lahko vodi v poslabšano zmogljivost, porušen imunski status (redna bolezenska stanja), poslabšano regeneracijo in tudi večjo možnost za nastanek stresnih zlomov.

Z vitaminom D se tako ni za igrati!

V času, ko je izpostavljenost soncu zmanjšana zaradi krajšega dneva, večje prekritosti telesa z oblačili …, je suplementacija vitamina D smiselna.

A ni vseeno, katere vitaminske dodatke kupimo, saj večina dodatkov v Sloveniji vsebuje neučinkovit vitamin D2. Prodajalci navadno o razliki med enim in drugim ne vedo ničesar in navajajo, da je potrebno uživati obe vrste (“Zakaj bi jemal samo eno vrsto, če pa lahko obe”) ali pa, da je njihov izdelek narejen iz naravnih snovi – najpogosteje gob – šampinjonov (“Naš izdelek je ČISTO naraven”). Četudi bodo kapsule v posodi, na kateri na veliko piše Vitamin D vsebovale vsaj običajno priporočeno dozo vitamina D, bo ta doza še vedno manjša od potrebne, saj bo večina prišla iz neučinkovitega vitmaina D2.

Ne nasedajte prodajalcem in njihovim ukanam. Priporočamo vam nakup dodatka, na katerem jasno piše, da vsebuje le vitamin D3! Pa naj bo naravnega izvora ali ne. Molekula Vitamina D3 je pač molekula z danimi značilnostmi, ne glede na to od kod prihaja (iz Marsa, Ljubljane, gob ali morja).

Priporočamo Vitamin D britanskega proizvajalca Healthspan.

Tim Podlogar
Kineziolog

 

Več si lahko na naslednji povezavi: http://guruperformance.com/position-stand-4-vitamin-d-for-health-and-performance/