Fiziologija trikratnega zmagovalca dirke po Franciji

Chris Froome, trikratni zmagovalec Toura (2013, 2015 in 2016) se je zaradi obtožb po dopingu po lanski zmagi na najprestižnejši kolesarski trotedenski preizkušnji podal v laboratorij vadbene fiziologije ter opravil testiranja, s čimer je želel razkriti svoje sposobnosti. O tem, ali je s to potezo spremenil pogled nase z vidika dopinga, ne izgubljajmo besed. Bolj zanimive so številke in tisti, ki kdaj pa kdaj izvajate meritve v laboratoriju, lahko vidite, koliko vam manjka, da osvojite kakšno od znamenitih trotedenskih dirk. Vsaj iz vidika fiziologije.

64-Chris-Froome-onEdition

Telesna sestava:

Masa: 70 kg
Delež maščobe: 9.5%

Chris je testiranje opravil malce pred Vuelto in je bil nekoliko težji ter v slabši formi kot na samem Touru. Delež maščobe je bil merjen z uporabo DXA naprave, ki pa ima značilnost, da pokaže višje vrednosti od drugih metod merjenja (kaliperji, BodPod).

Privzem kisika

VO2peak: 85 ml/(kg min)
HRmax: neizmerjen zaradi napake v meritvi. Po Froomovih izkušnjah iz dirk in treningov je ta vrednost 170 udarcev na minuto.
Učinkovitost kolesarjenja: 23.0-23.6%
Povprečna kadenca na testu: 96 obratov/minuto

Chris-Froome-onEdition

Rezultati so pričakovani. Do objave Froomovih podatkov v znanstveni reviji, ni bilo znano, kakšna je njegova ekonomika gibanja. Namreč – kaj pomaga visok privzem kisika, če pa ima človek lahko za določeno obremenitve porabi veliko več energije. Froomovi podatki so v območju najvišje izmerjenih.

 Največja proizvedena moč

Pmax – 30sekund: 525 W, oziroma 7.5 W/kg

Submaksimalni test pri 4mmol/l laktata: 6.1 W/kg

Potenje:

Izguba tekočine na uro: 1.7 litra

To je to. Pretresljivo? Najbrž ne. Gre za izjemnega športnika z izjemnimi sposobnostmi. Kaj nam ti podatki povedo? O dopingu ničesar. O treningu ničesar. O značilnostih najboljših – veliko. Kaj si s temi podatki lahko pomagamo? Ne prav veliko.

Vir:

The Physiological Profile of a Multiple Tour de France Winning Cyclist, Medicine & Science in Sports & Exercise. doi: 10.1249/MSS.0000000000001068.