Kako najhitreje s kolesom po klancu navzdol?

Gotovo ste slišali, da je slovenski kolesar Matej Mohorič naredil pravo revolucijo v svetu kolesarstva s svojo, na prvi pogled noro pozicijo na kolesu. Profesor Bert Blocken je s svojo ekipo raziskovalcev v vetrovnik postavil 15 različnih pozicij kolesarjev in preveril, katera pozicija je najhitrejša.

Morda se spomnite osme etape Dirke po Franciji iz leta 2016, na kateri je Chris Froome napadel na vrhu Col de Peyresourde in si do konca privozil precejšnjo prednost. Po etapi je večina medijev razpredala o njegovi poziciji na kolesu. Po ugibanjih mnogih naj bi ravno ta bila odgovorna za to, da je v cilj prišel 13 sekund pred prvim zasledovalcem Danielom Martinom. Froomu so poleg zmage sicer pripisali tudi iznajdbo pozicije na kolesu in pri tem pozabili na Slovenca Mateja Mohoriča, ki je pozicijo pravzaprav »iznašel«.

 

Prof. Blocken je potem z računalniško simulacijo in z vetrovnikom poskušal ugotoviti, katera pozicija je najhitrejša. Izkazalo se je, da je to pozicija Mateja Mohoriča ter da je bila pozicija Chrisa Frooma suboptimalna. V spodnjih slikah lahko vidite posamezne pozicije ter površino kolesarja v čelni ravnini. Manjša kot je številka, bolj aerodinamična naj je pozicija.

Če rezultate pretopimo v številke, ki nam bodo pomenile nekaj več, torej koliko hitrejša je katera pozicija od druge, so rezultati naslednji:

Vidimo lahko, da je najhitrejša pozicija pravzaprav tista originalna Mohoričeva, Froomova pa je kar 7,2% počasnejša.

 

Tim Podlogar se občasno vozi v približku Mohoričeve pozicije in se pretvarja, da je PRO

Povzeto po: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167610518305762