Project Stelvio: Končna testiranja

Po več kot 100 urah kolesarjenja na trenažerju so se priprave na Granfondo Stelvio Santini končno zaključile. Opravii smo še zadnja testiranja in Timov napredek je daleč nad pričakovanji.

Trening

V zadnjih treh tednih treninga je Tim nadaljeval s polariziranim treningom ter s periodizacijo prehrane. V zadnjih dveh tednih trotedenskega trenažnega bloka smo dodali vadbo v vročini.Polariziran trening lahko pri svojem treningu uporabite tudi vi! PulsePerformance je pripravil poseben trenažni program, ki je na voljo le nekaj klikov stran.

“8-tedenski POLARIZIRAN NAČRT TRENINGA  bo poskrbel, da boste svoj trenažni proces opavili kar se da polarizirani, ter bo poskrbel, da se vaša pripravljenost dvigne na višji nivo. Načrt treninga je sestavljen tako za izkušene tekmovalce, kot tudi popolne začetnike, ki bi radi bili še hitrejši.”


V 8-tednih je bilo opravljenih:

  • 58 vadbenih enot
  • 106 ur treninga
  • Vse vadbene enote so bile izvedene na trenažerju, Tim ni kolesaril zunaj
  • Uporabili smo strikten polariziran pristop k treningu. To pomeni, da je bilo približno 84% treninga izvedenega v coni 1, 12% v coni 3 ter manj kot 4% v coni 2 (predvsem na račun FTP testov)
  • Tim je 1-2 krat tedensko treniral še v fitnesu
  • Izvedli smo aklimacijo na vročino
  • Periodizirali vnos hrane (predvsem ogljikovih hidratov)
View this post on Instagram

As a sports nutritionist I am obsessed with getting nutrition right. I am a huge believer that nutrition has to be tailored to meet training requirements and in certain scenarios help promote adaptations. In this case, after @pulse_performance prepared the training plan, I have prepared a plan on carbohydrate intake. As you can see I have incorporated fasted training sessions and delayed feeding as I believe that carbohydrates availability sometimes needs to be as limited as possible, but always high enough to enable me to fulfil my training plan. Basically fueling for the work required as @sam.impey puts it. This obviously does not mean a low carbohydrate diet, but strategically planning carbohydrate intake so that I have enough carbohydrates in the system to function normally during training sessions. This does not only allows me to lose weight, but also promotes training adaptations, such as improved fat oxidation rates, lowered reliance on muscle glycogen at moderate and low intensities and also enhanced signalling for mitochondrial biogenesis. In the future weeks I will probably to incorporate some training sessions with reduced muscle glycogen as well (train low approach). Thanks to @zanzup from @spoznajprehrano for making sure I didn’t made any mistakes while planning … #sportsnutrition #marginalgains #cycling #cyclinglife #nutrition #projectstelvio #granfondostelviosantini #sportsnutritionist #fuelfortheworkrequired #training #sportsscience

A post shared by Tim Podlogar (@timpodlogar) on

Rezultati testiranj

Opravili smo še zadnja testiranja, ki smo jih naredili pred prvim in po prvem bloku treningov. Naj številke govorijo same zase:

Že po prvem delu testiranj nam je bilo jasno, da je celoten trenažni proces dobro zastavljen in da ta Timu tudi dobro ustreza. V drugem delu smo dodali še aklimacijo na vročino, vpliv katere je bila velika neznanka. Po rezultatih iz zadnjega sklopa testiranja pa smo videli, da smo se odločili prav.  9% napredek v FTP je zelo veliko, a to je ravno to, kar Tim potrebuje za uspešno udeležbo na GF Stelvio Santini. Za statistiko, s takšnim FTP-jem Tim pade v rang najboljših amaterskih kolesarjev ter velike večine Elite kolesarjev, kjer se FTP giblje od 4,8-5,8W/kg.


Simon Cirnski, trener

Kaj zdaj?

Tim bo od sobote dalje lahko kolesaril zunaj, poskušal izboljšati čase na nekaterih svojih najljubših klancev v Kamniških Alpah, v četrtek naslednji teden pa se odpravlja v Bormio. O zadnjih korakih, npr. o prehrani, bomo pisali v prihodnjem tednu.