Timov blog: Decembra me lahko pridete poslušati

Kineziologova spletna stran zadnjih nekaj tednov sameva in tako bo najverjetneje še nekaj časa. Razlogov je več, najpomembnejši pa je gotovo ta, da se je moj doktorski študij na Univerzi v Birminghamu prevesil v drugo polovico in da imam zato polne roke dela. A na vas Slovence vendarle nisem pozabil in v veliko veselje mi je, da sem lahko v zadnjih nekaj tednih predstavil dva nova projekta.

A preden spregovorim o njih, naj nekaj besed namenim doktorskemu študiju. V teh dneh v laboratorijih vodim dve študiji s področja športne prehrane, koordinacija katerih mi vzame ogromno časa. Kaj proučujem naj zaenkrat ostane skrivnost, lahko pa razkrijem, da se ena ukvarja s periodizacijo vnosa ogljikovih hidratov, druga pa z uporabnostjo fruktoze pri športnikih. Obenem pripravljam še dve študiji, ki bosta predvidoma izvedeni naslednjo pomlad. Preostanek časa namenim pisanju dizertacije, kar je izjemno težavna naloga, saj je bilo na področju, s katerim se ukvarjam, izvedenih stotine študij, ki jih moram sedaj prebrati, proučiti, iz njih potegniti bistvo ter popolniti trenuten pogled na znanost iz tega področja. Nekaj dni nazaj sem tako bral študiji iz leta 1939, ki sta bili napisani celo v nemškem jeziku. A na koncu dneva to ni breme, temveč izjemno zanimivo delo, ki se bo, upam, na koncu poplačalo z nazivom, ki ga bom pridobil.

Naj sedaj končno povem, katera dva projekta sem imel v mislih v uvodu. Prvi je nastal v sodelovanju s kolegi pri KinVitalu. Za vas pripravljamo kratke intervjuje na različne aktualne teme s področja športne znanosti. Najlažje vam bo, če spremljate našo ter njihovo facebook stran, kjer bomo intervjuje sproti delili z vami.

Drugi projekt pa je nastal v sodelovanju z zavodom SpoznajPrehrano. Osmega decembra bom namreč v Ljubljani poleg Žana Zupančiča in Nenada Kojića predaval o športni prehrani. Jaz bom govoril o ogljikovih hidratih, ona dva pa o beljakovinah, oziroma maščobah. Več o dogodku bosta našli na spletni strani dogodka.

Kot vidite, sem precej zaposlen in upam, da mi opravičite izostanek novih prispevkov na spletni strani. Upam, da bom kmalu našel čas za kakšnega novega …

Tim Podlogar