Glavobol med vadbo je lahko znak za alarm

Female athlete drinking water.

V zadnjih petnajstih letih poslušamo od »strokovnjakov« in pa predvsem športne industrije, da je žeja izredno slab kazalec naše hidriranosti ter da moramo med vadbo piti v količinah, da do žeje sploh ne pride. Takrat naj bi bila namreč naša zmogljivost že močno poslabšana. A ta nasvet lahko vodi v smrtno nevarno stanje imenovano »z vadbo povezana hiponatremija«.

Exercise associated hyponatremia oziroma poslovenjeno z vadbo povezana hiponatremija je smrtno nevarno stanje, zaradi katerega je v zgodovini športnih prireditev umrlo že kar nekaj ljudi.

Kaj je z vadbo povezana hiponatremija?

Trenutna definicija pravi, da je to pojav, ko koncentracija natrija v plazmi pade pod 135 mmol/l. Naj zelo poenostavljeno obrazložimo. Voda v človeku je razporejena v znotrajcelične in zunajcelične prostore, ki so razmejeni s strukturno zapleteno membrano. Membrana nekaterim delcem omogoča prehajanje po pasivni poti (osmoza – brez dodatne energije), po aktivni (npr. proti koncentracijskemu gradientu – nasprotno osmozi) ali pa določenih snovi sploh ne spusti iz enega prostora v drugega.

Koncentracije snovi zunaj celic in znotraj celic so močno regulirane, saj bi v nasprotnem primeru prišlo do zmede – enkrat bi voda vdirala v celice, drugič pa bi iz celic prehajala v kri. Natrij je ena glavnih snovi, ki v krvi skrbi za to ravnovesje. V kolikor dodamo natrij v kri in se njegova koncentracija poveča, se bo voda začela iz celic vračati v kri z namenom, da se zopet vzpostavi ravnovesje. V kolikor pa natrij odvzamemo, bo voda začela vdirati v celice.

Z vadbo povezana hiponatremija je pojav, ko zaradi padca koncentracije natrija v krvi voda začne vdirati v celice.

Zakaj je pojav nevaren?

 Največji problem se pojavi v naši lobanji. V varnem objemu lobanje se nahajajo naši možgani. V kolikor začne voda vdirati v možganske celice, se prostornina celic začne povečevati. In ker lobanja omejuje prostornino možganov, se v lobanji pritisk močno poveča. Celice začnejo pokati, kar lahko vodi v smrt.

Zakaj do pojava sploh pride?

 Glavni dejavniki nastanka z vadbo povezane hiponatremije so:

 • Prevelik vnos vode, športnih napitkov in ostalih hipotoničnih napitkov
 • Pridobivanje telesne mase med vadbo
 • Trajanje aktivnosti > 4 ure
 • Neizkušenost in nepripravljenost na tekmovanje
 • Počasen tek oziroma ritem
 • Visok ali nizek ITM
 • Velika dostopnost tekočin med vadbo

Prejšnjič smo pisali o tem, kaj pomeni, da je športni napitek izotoničen ter obrazložili tudi hiper- in hipotoničnost.

Med vadbo se potimo in tako izgubljamo vodo in sol (predvsem natrij). Koncentracija natrija je v krvi veliko večja kakor v znoju. To pomeni, da izgubljamo, relativno povedano, več vode kakor pa soli, če vse to primerjamo s krvno plazmo. V kolikor med vadbo ne pijemo ničesar, se koncentracija natrija v krvi povečuje – pojav, ki se pojavi skupaj z naravno hipohidracijo. Zvišanje koncentracije natrija je tudi eden glavnih dražljajev za vnos tekočine – nastop žeje. V kolikor pa med vadbo pijemo veliko več, kakor pa tekočine izgubljamo, v večini primerov pride do hiponatremije ne glede na to ali pijemo vodo ali športni napitek, saj je pri obeh koncentracija natrija manjša kot v krvni plazmi. Naj navedemo primer.

Janez se oktobra udeleži 42 kilometrskega tekaškega maratona, ki ga preteče v štirih urah. Maraton poteka v hladnem okolju. Janez v eni uri izgubi 300 ml znoja, a ker so mu svetovali, da nikdar ne sme biti žejen in da mora redno piti, zaužije 800 ml tekočine na uro. V cilj tako priteče kar 2 kg težji na račun prevelikega vnosa tekočine.

Zakaj te odvečne vode telo ne izloči?

Telo je na prevelik vnos tekočine v mirovanju zelo dobro prilagojeno. Poveča se izločanje vode v ledvicah in odvečno vodo enostavno izločimo. Med vadbo pa se navadno zgodi, da se sprostijo hormoni, ki izgubo vode preko ledvic skorajda preprečijo (ali vsaj močno upočasnijo), saj je telo navajeno, da med vadbo vode pač primanjkuje. Voda med vadbo tako ne more nikamor, zato začne vdirati v celice.

Kaj so znaki z vadbo povezane hiponatremije?

 • Glavobol
 • Bruhanje
 • Zmedenost
 • Izguba zavesti

Gre torej za zelo podobne znake tistim, ki jih lahko opazimo tudi pri veliki dehidraciji, a s popolnoma drugačnim vzrokom.

Kot vidimo, je glavobol med vadbo lahko posledica smrtno-ogrožujočega stanja z vadbo povezane hiponatremije, neprijetne dehidracije in še česa drugega, zato je najboljše, da v primeru glavobola upočasnite tempo ali celo ustavite, se posvetujte z zdravnikom ter dobro razmislite, kaj je lahko botrovalo k nastanku glavobola.

Kaj je nevarneje z vadbo povezana hiponatremija ali dehidracija?

Z vadbo povezana hiponatremija je lahko smrtno ogrožujoče stanje po mnenju znanstvenikov veliko resnejše stanje.

Kako stanje preprečiti?

Enostavno – nikdar piti več kolikor se potimo. V večini primerov je pitje z upoštevanjem žeje najprimernejše. V določenih primerih pa se izdela osebni hidracijski načrt.

 

Tim Podlogar BSc MSc
Kineziolog

Več informacij o z vadbo povezni hiponatremiji lahko najdete v:

Hew-butler T, Rosner MH, Fowkes-godek S, Dugas JP, Hoffman MD, Lewis DP, et al. Statement of the Third International Exercise-Associated Hyponatremia Consensus Development Conference, Carlsbad, California, 2015. Clin J Sport Med. 2015;25(4):303–20.

Podlogar T. Pregled literature: Kako se hidrirati, da preprečimo padec zmogljivosti in nastanek z vadbo povezane hiponatremije, 2016, Revija Šport. Dostopno tukaj.