Timov blog: Pravilne tehnike gibanj se ne da naučiti preko spleta

Najbrž ste opazili, da na spletni strani še nikdar nismo objavili kakšnega posnetka ali pa fotografij z navodili o »pravilni« izvedbi posameznih vaj, recimo vaj za moč. Razlogov za to je več, glavni pa, da sem mnenja, da se pravilne izvedbe večine vaj ne da naučiti z gledanjem posnetkov, slik ali branjem navodil. Napačna izvedba velikokrat vodi v poškodbe, ki so lahko doživljenske.

maxresdefaultV vsaki številki Poleta si lahko ogledate, katere vaje so trenutno »popularne« in primerne za izvedbo. Enkrat je govora o vadbi z lastno težo, drugič z dodatnimi bremeni in tretjič z nekim tretjim pripomočkom. V primerih, ko vaje opisuje strokovnjak, recimo prof. dr. Maja Pori, so vaje pravilno izvedene in lepo ter nazorno opisane.

Vaje so objavljene tudi v drugih revijah, na spletnih straneh ter družabnih omrežjih. Velikokrat je izvedba nepopolna, opis pa prav tako. Da ne govorimo o tem, da niso omenjene kontraindikacije, kdaj izvedba kakšne vaje ni primerna (kar se pogosto zgodi) ter da z vajami sploh ne morete doseči cilja, zaradi katerega naj bi vajo sploh izvajali.

Priznam, dolgo časa sem imel načrt, da naredim »photo shooting« različnih vaj in jih potem na spletni strani opišemo in povemo, kdaj izvajati – v kakšnem primeru. A po dolgotrajnem premisleku sem ugotovil, da bi bilo takšno početje populistično in v nasprotju z mojimi načeli ter načeli Kineziologa.

Naj obrazložim nekaj morebitnih težav:

  1. Vadba je kontraindicirana za določene osebe. Če imamo tri osebe z bolečinami v hrbtu to ne pomeni, da se bomo vsem predpisali enake vaje, saj je izvor bolečine lahko različen. V določenih primerih bi lahko posamezna vaja povzročila več škode kot koristi. Diagnostiko v osnovi opravi zdravnik s pomočjo različnih tehničnih pripomočkov. Enako velja za fizioterapevta in kineziologa. Navadno pacient nima dovolj znanja in izkušenj, da bi se lahko samodiagnosticiral in zato obstaja verjetnost (vsaka stopnja verjetnosti je po mojih etičnih načelih prevelika), da je vaja napačno izbrana.
    Le osebna obravnava vsakega posameznika bo omogočila, da najdemo vajo, ki bo v določenem primeru najprimernejša.
  2. Vaje in navodila so nepopolna. Mnogokrat vidim, da je vaja v kakšni reviji ali posnetku izvedena nepravilno ali pa da je opis nestrokoven in nepopoln. Ker ne moremo pričakovati, da je izvedba učenca boljša od učiteljeve (vsaj na začetku), bo izvedba bralca/gledalca še toliko slabša. Poškodbe pa čakajo …
  3. Vaje in navodila so popolna in natančna. Četudi se meni kot dolgoletnemu športniku zdi vaja popolnoma enostavna, postopek pa samoumeven, bo to nekomu predstavljalo težave. In tudi če vse jasno razložimo in pojasnimo, vadeči nima povratne informacije od trenerja in tako ne ve, ali stvar dela pravilno ali ne. Svojega telesa v prostoru namreč ne vidimo in tako ne moremo preveriti ali vajo izvajamo enako/podobno kot obrazloženo v navodilih. To vodi v dva problema. Naučimo se nepravilnega gibalnega vzorca in ko bomo kasneje opozorjeni, da vajo delamo napačno, bomo potrebovali veliko več časa, da se naučimo pravilne izvedbe, kot bi potrebovali na začetku. Drugi problem pa bo nastal, ko bomo stopnjevali obremenitev. Četudi bo izbira obremenitve smiselna in skladna z našimi zmožnostmi, bo dodatna obremenitev pri nepravilni izvedbi lahko pod dodaten stres spravljala določene telesne strukture, recimo medvretenčne diske. In posledica? Morda le dan bolečin v hrbtu, lahko pa doživljenske poškodbe in težave.

Gotovo je razlogov še več, naštel sem le tiste, ki so mi v času pisanja tega prispevka prišli na misel.

Raje vidim, da imamo na spletni strani manj obiskovalcev, na Facebooku pa manj všečkov, kot da se nekdo poškoduje med izvajanjem vaj, ki sem/smo jih priporočal/-i na spletni strani. Četudi za problem morda nikoli ne izvemo, se mi to kot kineziologu zdi neetično in nestrokovno.

Vsakemu, ki začenja z vadbo/telesno aktivnostjo priporočam, da se najprej posvetuje s strokovnjakom (kineziologom, trenerjem …), ki ga bo naučil pravilne izvedbe vaj ter mu povedal, katere vaje so primerne zanj in katere ne, potem pa jih izvaja sam. Četudi lahko učenje tehnike traja nekaj mesecev in stane kar nekaj denarja, je to bolj smiselno kot pa morebitno kasnejše iskanje zdravnikov in trpljenje zaradi vseh morebitnih težav.

Tim Podlogar
Kineziolog