Kaj nam pove Indeks Telesne Mase?

Foto: www.themindispowerful.com

Indeks Telesne Mase ali krajše ITM je po definiciji telesna masa izražena v kilogramih, deljena s kvadratom telesne višine v metrih. Uporablja se predvsem za ugotavljanje prehranjenosti osebe, v zdravstvu pa tudi kot dejavnik tveganja za različne bolezni. Pa je indeks res uporaben?

Kot nekdanji vrhunski športnik sem zaradi narave športne panoge moral imeti določeno telesno maso, ki sem jo pridobil s trdim delom v fitnesu, saj nisem želel imeti odvečnih maščobnih oblog, temveč mišično maso. Izračun ITM mi je pokazal, da sem prekomerno prehranjen in celo debel, četudi je bilo to daleč od resnice.

Telesna masa je namreč odvisna od mnogih dejavnikov, med katere sodijo hidracija, postava telesa, pogojena z genetiko; maščobna masa, kostna masa in mišična masa. Zadnje tri spremenljivke so zelo spremenljive in zavisijo od posameznikovega življenskega sloga. Izračun ITM mnogih športnikov, katerih športna panoga zahteva veliko moči, je po izračunu debelih, četudi to niso. Podobno najbrž velja za veliko število rekreativcev v fitnes centrih, ki z vadbo redno skrbijo, da je njihova postava mišičasta.

ITM je tako zelo nenatančna metoda določanja prehranjenosti posameznika, a jo nekateri zdravniki in športni trenerji še kar naprej uporabljajo, četudi je, po mojem prepričanju, popolnoma neuporabna in neprimerna.

Vsak osebni stik s posameznikom, torej srečanje, dobremu trenerju razkrije, v kakšni formi je. Hitro lahko ugotoviš, če je posameznik debel ali suh, mišičast ali “preklast”. Ne potrebuješ nikakršnih izračunov, četudi lahkih – recimo indeksa telesne mase. A ne boste verjeli, nekateri zdravniki ITM uporabljajo kot merilo, če si debel ali ne in ti, če je tvoj ITM nad mejami običajnosti, predpišejo dodatno vadbo ali posebno dieto. Hmmm. Pa naj bo ta oseba resnično debela ali pa le mišičasta. In tukaj se vprašam, kakšen je to zdravnik, ki ne loči mišic od maščobnih oblog. Enostavno — slab ali pa len.

Picture1Pred kratkim sem zasledil izsledke raziskave, ki je z zanesljivimi metodami za določanje sestave telese primerjala ITM in delež maščevja v telesu in rezultati so zaskrbljujoči. Kar 15% žensk, katerih ITM je kazal, da so normalno ali celo premalo hranjene, je bilo predebelih z več kot 35% maščobe. Na drugi strani je bilo 3% žensk takšnih, ki so imele povišan ITM, a v resnici niso bile debele. ITM se je tako “zmotil” v kar 18% primerov. Pri moških je bila slika podobna, 6% jih je bilo v resnici predebelih, ITM  pa je kazal, da so običajnih “dimenzij”, 12% pa je bilo takšnih, ki so bili suhi, ITM pa je kazal, da so debeli. Zopet 18% ljudi z napačno “diagnozo”.

Mislim, da ni pretirano, če rečem, da je ITM neuporabno sredstvo za določanje prehranjenosti posameznika in zdravnike ter osebne trenerje, ki to mero še vedno uporabljajo, pozovem, da se klientu osebno bolj posvetijo in dejansko ugotovijo njihovo stanje.

Za natančnejše merjenje sestave telesa pa naj se uporabljajo natančnejše in prav tako dostopne metode, kot sta recimo merjenji kožnih gub in obsegov.

Tim Podlogar
Kineziolog