Merilnik moči Favero Assioma nekaj tisoč kilometrov kasneje

Od lani septembra testiramo Favero Assioma kolesarski merilnik moči. Po skoraj 10 tisoč kilometrih kolesarjenja je čas, da pogledamo, če še vedno stojimo za svojim prvotnim mnenjem. Takrat smo jim namreč namenili oceno 10. 

Assioma je danes natančnejša

Favero je pred nekaj dnevi javnosti predstavil novo programsko opremo, ki izboljšuje natančnost merilnik moči iz ±2% na ±1%. To so dosegli s spremenjenim načinom izračuna moči, ki so ga poimenovali IAV Power. Moč je v osnovi izračunana na podlagi podatka o sili, s katero pritiskamo na pedala in kotno hitrostjo vrtenja pedal. Tako sila kot tudi hitrost vrtenja pedal se sproti spreminjata. Navadno se je natančno določilo silo, kotna hitrost pa je bila izračunana iz povprečja celega obrata gonilke, četudi se hitrost obračanja pedal ves čas spreminja. Ravno to so pri Faveru spremenili v zadnji programski opremi, v kateri pri izračunu upoštevajo tudi spremembe kotne hitrosti znotraj posameznega obrata gonilke. Za razliko od mnogih proizvajalcev so Italijani razkrili tehnične podrobnosti, o katerih lahko več izveste na njihovi spletni strani.

Zaradi spremenjenega načina izračuna moči se povečuje natančnost merjenja moči pri neenakomernem poganjanju pedal, kar je še posebej izrazito v primeru kolesarjenja v stoje ter v klanec. Poleg tega je Assioma odslej kompatibilna z ovalnimi ali eliptičnimi verižniki.

Programsko opremo smo imeli moč testirati že nekaj tednov pred uradno predstavitvijo in nad delovanjem nimamo pripomb.

Smo nad Assiomo še vedno navdušeni?

Da. Enostavno nimamo pripomb. Navdušila nas je predvsem enostavna premontaža pedal iz kolesa na kolo, kar smo v času naše uporabe delali skorajda tedensko. Iz zimskega kolesa na letnega in na kolo v laboratoriju. Prikazane vrednosti so vedno imele smisel.

Priporočamo nakup? Da. Enostavno.

Podobnega mnenja so tudi ostali ocenjevalci, na primer Shane Miller:

Na voljo tudi v naši spletni trgovini