Favero Assioma – Eden boljših merilnikov moči na trgu

Časi, ko so imeli merilnike moči na kolesih le najboljši svetovni kolesarji, so že zdavnaj minili. Power metre, kakor jim navadno rečemo tudi v Sloveniji, ima danes že večina zagrizenih amaterskih kolesarjev. Na trgu imamo številne proizvajalce merilnikov moči. Pri Kineziologu sedaj že zadnjih nekaj let uporabljamo izdelke italijanskega podjetja Favero. Z zadnjo izdajo – merilnikom Assioma – smo zadovoljni in jo z veseljem priporočamo.

Assiomin valjček na kolesu ne izgleda prav nič čudno in se ga komajda opazi.

Assiomo pri Kineziologu uporabljamo od jeseni 2017, ko smo napisali članek s prvimi vtisi:

Po nekaj mesecih uporabe smo lani napisali dodaten članek, v katerem smo poročali o vzdržljivosti naprave po nekaj mesecih uporabe ter o tem, da je nadgradnja programske opreme izboljšala njeno natančnost iz ±2% na ±1%:

Danes, skoraj 2 leti kasneje pa bomo obema člankoma dodali še malo vsebine. Konec koncev se po skoraj dveh letih uporabe najverjetneje razkrijejo vse pomankljivosti in pokažejo dobre plati izdelka.

Kvaliteta

Tim je z merilnikom moči Assioma naredil več kot 25 tisoč kilometrov. Njegovi vtisi so naslednji:

Po objavi drugega članka so me pri proizvajalcu vprašali, zakaj imam modul s senzorjem ovit v staro zračnico – češ, da to ni potrebno. Pa sem ga res odstranil in danes je senzor skorajda enakega videza kot takrat. Enostavno ta valjček ne igra nobene težave in ga ni potrebno zaščititi. Uporabljam tudi še vedno originalne ležaje, ki niso videni zmajani in utrujeni. Enostavno stvari delujejo tako, kot morajo.

Razen … Lani poleti se mi je začelo dogajati, da se je baterija desnega pedala spraznila le po nekaj vožnjah. Bilo je le nekaj tednov pred dopustom v Italiji in merilnik sem seveda “nujno” potreboval. Kontaktiral sem uradno podporo, priklopili so se na mojo Assiomo, skupaj smo izvedli nekaj testov in po nekaj dneh so se strinjali, da je z baterijo nekaj narobe in po tednu dni me je doma čakal nov senzor. Ni bilo nobenih težav z uveljavljanjem garancije, tudi pokvarjenega senzorja mi ni bilo potrebno pošiljati nazaj. Kar se tiče kvalitete tako nimam nobenih pripomb. Garancija se mi bo sicer jeseni (po dveh letih) iztekla, a verjamem, da bodo pedala še kar nekaj časa delovala brez problemov.

Natančnost in zanesljivost

Tudi tokrat je najbolje, če Tim pove svoje izkušnje iz prve roke:

Natančnost merilnikov moči je pravzaprav nemogoče preveriti, saj edino, kar lahko storimo je to, da ga primerjamo z vrednostmi, ki jih dobijo drugi merilniki. A ob tem ne vemo, če drugi kažejo pravilno. Assioma se je v testih, ki sta jih napravila GP Lama (Shane Miller) in DC Rainmaker (Ray Maker), se je Assioma odzivala podobno kakor ostali merilniki moči. Shane Assiomo danes uporablja kot nekakšen “zlati standard”.

Sam sem vrednosti Assiome primerjal s Kickrjem in laboratorijski kolesi (cena katerih znaša več kot 10 tisoč evrov) ter Garminovim Vectorjem in bil vedno zadovoljen s številkami, ki jih je pokazala Assioma. Pravzaprav danes Assiomo uporabljam kot orodje, s katerim ugotavljam natančnost laboratorijske opreme. Skupaj z merjenjem privzema kisika je enostavno to najbolj praktična in enostavna metoda za ugotavljanje, če je moč, ki jo prikazujejo trenažerji, pravilna.

Nedavno sem imel težave s trenažerjem (Wahoo Kickr) in njihova podpora nikakor ni ugovarjala natančnosti Assiome in raje so priznali, da je z njihovim trenažerjem nekaj narobe. To jasno govori o tem, da je Assioma cenjen merilnik moči.

Torej sam bi rekel, da je Assioma vsaj eden najbolj zanesljivih merilnikov moči, če ne tudi zelo natančen.

Ni vse v strojni, temveč tudi v programski opremi

Ena izmed stvari, ki jih je potrebno ceniti pri Assiomi je tudi dejstvo, da ves čas merilnik moči izboljšujejo tako, da izboljšujejo programsko opremo. Kot že omenjeno, so lani izboljšali njeno natančnost ter dodali podporo za ovalne verižnike (Tim jih uporablja). Letos (na dan objave prispevka) pa so Assiomi omogočili analizo dinamike pedaliranja, ki jo je sicer že kar nekaj časa nazaj razvil Garmin. Sami pravijo temu IAV Cycling Dynamics. Pri Kineziologu smo imeli možnost novo programsko opremo testirati zadnji teden in lahko rečemo, da stvar še naprej deluje kot mora, dodane pa so nekatere funkcije, ki se mnogim zdijo uporabne.

Več informacij o posodobitvi in novih funkcijah si oglejte v videu GP Lame:

Vredno nakupa?

Da. Kratko in jedrnato. Čeprav se morda članek sliši kot promocijsko sporočilo, je enostavno včasih korektno dober izdelek pohvaliti. In tokrat to mi z veseljem storimo.