Kakšna krila naredi Red Bull

Foto: www.medicaldaily.com

Energijski napitek Red Bull je, zanimivo, zelo dobro raziskana pijača. Tako iz psihološkega kot tudi iz športnega vidika. Rezultati so pozitivni – napitek je učinkovit. Nenazadnje ga uporablja tudi predsednik Borut Pahor. Morda pravih kril ne dobite, vsekakor pa vam pomaga pri koncentraciji in pri koriščenju zalog energije. Ampak ali je Red Bull res nezamenljiv s čim drugim?

Foto: www.medicaldaily.com
Foto: www.medicaldaily.com

Kofein športniki že desetletja uporabljajo za izboljšanje svoje zmogljivosti. Nekdaj sicer prepovedano poživilo s strani protidopinških organizacij, je danes legalno. Zato ni prav nič čudnega, da imamo na tržišču celo vrsto napitkov, ki vsebujejo različne koncentracije kofeina. Od kav, pa vse do sladkih napitkov z mehurčki (npr. Red Bull) in celo kofeinskih tablet.

Red Bull poleg kofeina vsebuje tudi taurin, glucoronalacton in B vitamine. Ravno strogo varovana kombinacija teh snovi naj bi bila razlog za »izjemno« moč tega napitka. Red Bull je bil tako velikokrat del raziskav, v katerih so preučevali različne stvari – od koncentracije voznikov avtomobilov do športnega rezultata in sposobnosti učenja. In navadno so bili rezultati zelo pozitivni. A kaj, ko …

Če pogledamo rezultate teh študij in odmislimo možnost, da so bili rezultati na nek način prirejeni, saj je najbrž študije sponzoriral sam Red Bull, ima večina študij veliko pomankljivost. Vse so sicer imele kontrolno skupino, ki je spila placebo napitek, a kaj, ko nihče ni pomislil (ali pa ni hotel pomisliti), da bi enake rezultate lahko dobil z navadnim, precej cenejšim kofeinom.

Raziskave, ki so bile narejene samo s kofeinom in samo z Red Bullom so namreč v večini primerov navadno pokazale podobne rezultate. A žal v neodvisnih študijah, zato direktne primerjave niso mogoče.

Quinlivan in sodelavci (2015) so pred kratkim naredili zelo dobro študijo, v kateri so primerjali Red Bull napitek, kofeinske tablete in placebo. In rezultati? Skladno s priporočili so športniki dobili dozo kofeina, ki je bila izračunana glede na telesno maso (3mg na kg telesne mase), kar v praksi pomeni približno tri 250ml pločevinke Red Bulla. Nato pa so morali kolesariti. Najslabše se je seveda odrezal placebo. S statistično značilnim izboljšanjem pa sta bili skorajda popolnoma enaka učinka Red Bulla in kofeina. Pričakovano.

Zaključek

  1. Red Bull je zaradi kofeina učinkovito poživilo.
  2. Red Bull je zamenljiv z drugimi poživli, v kolikor ima enako koncentracijo kofeina.

 

Tim Podlogar
Kineziolog

 

Quinlivan A, Irwin C, Grant G D, Anoopkumar-Dukie T S, Leveritt M, in Desbrow B. (2015). ‘The effects of Red Bull energy drink compared with caffeine on cycling time-trial performance’, International journal of sports physiology and performance, 10, str. 897-901.