Test: Garmin Edge 1000 – vse, kar potrebuje kolesar

Garmin je trenutno vodilni proizvajalec športnih elektronskih dodatkov. Eden izmed njihovih paradnih konjev je tudi Garmin Edge 1000, kolesarski računalnik z velikim zaslonom in veliko zmožnostmi. Pa je vreden nakupa? Kineziologov komentar po nekajmesečnem testu.

Dolgo časa sem se upiral nakupu naprednega kolesarskega računalnika, saj sem smatral, da ga ne potrebujem, ker mi športna ura z GPS-om nudi prav vse, sploh, če jo namestim na krmilo kolesa. A ko sem dobil potrdilo, da bom jeseni odšel na študij v Birmingham in s seboj odpeljal tudi kolo, mi ni preostalo drugega, kot da si omislim napravo, ki me bo sposobna tudi navigirati. In kupil sem najbolj hvaljeno in drago napravo na trgu, Garmina Edge 1000.

Garmin Edge 1000 je približno 115 g težka naprava s 3 palce velikim ekranom in za današnje razmere precej slabo resolucijo 240×400 točk. Naprava je videti ogromna, sploh, če zamenjuje zapestno uro ali običajni kolesarski števec. A kaj kmalu se velikosti navadiš in Garmin mi danes ne deluje več tako velik.

Prikaz podatkov

Kot ljubitelj številk o športni zmogljivosti in stanju v mojem telesu, mi možnost, da naenkrat vidim kar 10 različnih parametrov, pomeni veliko. Številke so jasno vidne in razločne in kolesarjem pri vožnji tako vzamejo kar se le da malo pozornosti. Katere podatke prikazuje? Pravzaprav vse, kar si lahko zamislimo. Od temperature zraka, naklona klanca, v katerega kolesarimo do podatkov iz merilca moči (ki ga jaz zaradi visoke cene žal (še) nimam). Prikaz podatkov je resnično dobro prilagodljiv, nastavite pa si lahko tudi več zaslonov, ki vam poleg »številk« prikazujejo tudi višinski profil zastavljene vožnje, zemljevid, razdalje do vmesnih točk in tudi podatke virtualnega partnerja, o katerem malo več kasneje. Poleg tega se lahko poveže s telefonom in vam prikaže sporočila ter dohodne klice, a na slednje se ne morete odzvati.

Povezljivost

Naprava podpira protokole Bluetooth, Wifi in ANT+, a le slednjega lahko uporabimo za povezavo s senzorji (hitrost, srčni utrip, merilec moči …). Bluetooth služi le za povezavo s telefonom, Wifi pa pa za direkten prenos podatkov v omrežje in iz njega pred in po končani vožnji.

Mobilna aplikacija poleg obvestil o kličočem in sporočilih SMS omogoča tudi »sledenje v živo«. Telefon pošilja podatke o trenutni lokaciji na telefon, telefon pa s pomočjo aplikacije te podatke posreduje vam pomembnim osebam. Ta funkcija je izredno priročna iz varnostnega vidika, saj bodo vaši bližnji vedno na tekočem, kje se nahajate in ali ste v fazi premikanja ali pa stojite in ležite v kakšnem obcestnem jarku. Poleg tega vaš partner lahko načrtuje vaš prihod domov in vas, ko vstopite v stanovanje, na mizi že čaka obrok bogat s potrebnimi ogljikovimi hidrati.

Navigacija

Ena izmed pomembnih funkcij te naprave je tudi navigacija. Navigacija je podobna vsem garminovim napravam, le da vam ženski glas ne napoveduje poti, temveč morate o poti gledati na zaslon, pred križišči pa vas naprava s piskom na spremembo smeri opozori. Prednaložen zemljevid Evrope vam omogoča, da po imeniku brskate za naslovi ter zanimivostmi ter vam tako pomaga pri vsakodnevni navigaciji. Ponuja tudi možnost, da si določite dolžino treninga, Garmin pa vam predlaga 3 različne poti določene razdalje, s čimer vas razbremeni kreativnega iskanja trenažne poti. Funkcija se v različnih okoljih različno obnaša, na slovenski obali je bila sposobna izrisati resnično dobre kolesarske poti z malo prometa, medtem ko me je v okolici Ljubljane navigacija speljala v mestno središče, kjer bi si kolesar na cestnem kolesu nazadnje želel voziti. Aja, navigacija je seveda prilagojenja kolesarjem in se izogiba avtocestam ter zelo prometnim cestam. Še najboljša uporaba navigacije pa se mi po nekaj mesečni uporabi zdi možnost, da si doma na računalniku izrišem pot ali pot poiščem pri kolegih, si jo naložim na napravo in GREMO! V Birminghamu, kjer se trenutno nahajam redno uporabljam to funkcijo in Garmin me še nikdar ni pustil na cedilu.

Treningi

Garmin Edge 1000 omogoča tudi vodenje treninga. Na računalniku si začrtamo trening, recimo časovne intervale z ogrevanjem in razpeljavo, to prenesemo na napravo in Garmin bo postal naš trener. Zelo prikladna funkcija!

1400012944276-k2y40k3digx3-700-80Virtualni partner

Virtualni partner je funkcija, ki omogoča, da se primerjamo z »duhom«. Na ekranu se prikaže razdalja in čas do konkurenta (ali je zadaj ali spredaj) in tako lahko tekmujemo bodisi s samim s seboj ali recimo najboljšimi na Stravi (za uporabo slednjega potrebujemo naročniško razmerje za Stravo).

Analiza podatkov

Analiza podatkov na računalniku je enostavna s pomočjo programa Garmin Connect in nam omogoča vse, kar si lahko zamislimo. V kolikor pa to ni dovolj, pa se podatki lahko avtomatsko izvažajo v druge aplikacije, recimo Training Peaks.

Končna ocena

Ocena: 8/10

Za koga je?

Za vse, ki želijo med vožnjo videti veliko podatkov in se med vožnjo tudi navigirati.

Pomankljivosti

  • ni se sposoben povezati z bluetooth dodatki, recimo merilcem srčnega utripa
  • če se poleg kolesarjenja ukvarjate še s kakšnim drugim športom, boste morali imeti še eno napravo (to sicer ni ravno minus, je pa vredno premisleka)

Ocenjeval:
Tim Podlogar
Kineziolog