Kaj se zgodi, če si kolesar vzame 5 tednov odmora?

Jeseni, po koncu tekmovalne sezone, si velika večina športnikov privošči nekajtedenski odmor, se umakne od športa in »napolni« energijo za naporno naslednjo sezono. A to, kakor kažejo raziskave, ni najboljša ideja. V nadaljevanju o tem, kaj se zgodi, če kolesar za pet tednov postavi kolo v kot.

Španski znanstveniki so proučevali 10 mladih dvajsetletnih kolesarjev. Prvo testiranje so opravili takoj po koncu sezone, potem pa jim naročili, da si vzamejo pet tednov počitka. Po petih tednih so jih zopet stestirali in rezultati so kar presenetljivi …

Kolesarji so bili dobro trenirani, njihov največji privzem kisika je v povprečju znašal kar 79 ml/kg telesne mase, kar je skoraj toliko, kolikor so izmerili Chrisu Froomu. Iz tega sklepamo, da so bili kolesarji zelo dobro trenirani.

Po petih tednih pa so bile vrednosti precej nižje, kakor na začetku.

Lepo po vrsti:

  • Kolesarji so pridobili 2,3% telesne mase, večino od tega na račun maščobne mase.
  • Največji privzem kisika (VO2max) se je zmanjšal za 8,8%, oziroma 10,8%, če v enačbo dodamo še dodatno telesno maso. Iz začetnih 78,5 so padli na le 69,9 ml/kg telesne mase.
  • Največja aerobna moč (pri VO2max) se je zmanjšala za 6,5%, oziroma 8,5%, če v enačbo dodamo še dodatno telesno maso. Iz 396 W se je spustila na 371W.
  • Moč pri prvem laktatnem pragu se je zmanjšala za 12,9, oziroma 14,8%, če v enačbo dodamo še dodatno telesno maso. Iz 303 W je padla na 264 W.
  • Število rdečih krvničk se je zmanjšalo za 6,6%, vrednost hemoglobina za 5,4%, hematokrita pa za slabe 3% (2,9%).

Razlike so resnično visoke, glede na to, da so razlike na tekmovanjih med kolesarji zelo majhne, tudi manjše od ene sekunde.

Ali to pomeni, da si kolesarji ne smejo vzeti počitka?

Nikakor. Počitek je potreben, a ne popoln. Neka druga študija, o kateri smo že pisali, je ugotavljala, koliko je potrebno trenirati, da ohranimo največji privzem kisika in ugotovila, da zadostuje ena daljša kolesarska aktivnost in en visokointenzivni intervalni trening. A populacija je bila tam manj trenirana, zato bi se lahko sklepalo, da bi moral biti dražljaj pri kolesarjih nekoliko višji. Vsekakor pa bi že dva treninga na teden močno zmanjšala upad telesnih zmogljivosti.

Kaj pa, če če se kolesar med počitkom ukvarja z drugim športom?

Odlična ideja. Tek, tek na smučeh, tek na rolkah, nordijski tek v hribih … To je le nekaj odličnih primerov aktivnosti, ki jih lahko mlad kolesar uporabi v času odmora in ki mu bodo pomagali ohranjati telesno pripravljenost.

In še dobra novica … Večji del upada zmogljivosti je posledica upada volumna krvi in števila rdečih krvničk. Ko bo športnik zopet začel z intenzivnimi treningi, bo najbrž potreboval le kakšna dva meseca, da bo nadoknadil in se vrnil na stanje pred počitkom (rdeče krvničke namreč potrebujejo tudi do 3 tedne, da dozorijo in postanejo uporabne).

Po vsem tem si Tim ne upa vzeti več kot dva dneva počitka, saj ga je strah, da ne bo dobro pripravljen na poletno sezono. 

Tim Podlogar
Kineziolog

Povzeto po: Effects of long-term training cessation in young top-level road cyclists