Mit: dehidracija bo poslabšala športni rezultat

Illustration depicting a sign with a dehydration concept.

Športnikom in ostalim je prišlo v podzavest, da med kakršnokoli aktivnostjo pijejo večje količine tekočine, saj naj bi to pozitivno vplivalo na rezultat.

Te ideje so se razvile v prejšnjem stoletju, ko so v Ameriki začeli tržiti Gatorade, prvo športno pijačo. Kasneje so se pojavile še druge blagovne znamke in danes imamo skorajda v vsaki živilski trgovini na voljo tudi športne pijače. Stvari so prišle celo tako daleč, da intenzivno pitje tekočin med vadbo priporočajo zdravniki, saj naj žeja ne bi bila dober pokazatelj hidriranosti.

A ves ta marketing nima prave znanstvene osnove. Dehidracija ne bo poslabšala vašega časa na maratonu. Nasprotno, morda ga bo izboljšala. Na slednje kažejo meritve na najboljših maratoncih, ki v cilj pritečejo močno dehidrirani in po teku nimajo nikakršnih zdravstvenih posledic. Nasprotno je v športu vedno bolj pogosta prehidracija, ki je lahko celo smrtno nevarna. Do te pride, ko v telo vnesemo več tekočine, kot je s potom odstranimo. V zgodovini maratonov je na tak način umrlo precej ljudi.

Kako in kaj piti? Pijte skladno z žejo. Žeja je odličen obrambni mehanizem, ki smo ga razvili skozi tisočletja našega obstoja. Pijte torej, ko postanete žejni in nehajte, ko žeja mine. Nikdar v telo ne vnesite več kot 600-800 ml tekočine na uro.

Ali je dobro piti pijačo z dodanimi elektroliti? Ne, to ni potrebno. Dodatni elektroliti nimajo nobenih pozitivnih učinkov, saj so v pijačah v premajhnih koncentracijah. Na izgube elektrolitov je telo navajeno in ima v sebi zaloge, ki jih sprosti v obtok, ko je to potrebno.

Kaj pa ogljikovi hidrati? Uživanje ogljikovih hidratov med dolgotrajno aktivnostjo dokazano izboljša rezultat. Vprašljiv pa je mehanizem delovanja, saj najbrž ti ogljikovi hidrati delujejo kot placebo. V kolikor ste uživanja dodatnih sladkorjev vajeni, bo to najbrž pozitivno vplivalo na rezultat in jih še naprej uporabljajte.

Za konec še to … Pri vadbi, ki traja manj kot eno uro ne potrebujete dodatnega vnosa tekočin, niti ogljikovih hidratov sploh pa ne elektrolitov.

Tim Podlogar
Kineziolog