Zakaj vadba ni vedno učinkovito sredstvo za hujšanje?

Hujšanje se skoraj vedno povezuje z večjo količino vadbe. »Več se boš gibal, bolj suh boš«. A žal je že kar nekaj časa jasno, da stvari niso tako preproste in da brez ustrezne prehrane vadba najbrž ne bo pomagala. Problem je v dejstvu, da ljudje ne znamo oceniti porabo energije med vadbo.

Gotovo poznate koga, ki »se veliko giblje« in ima kljub temu precejšnje obline. Če bi bila vadba res tako dobra in učinkovita pri izgubi telesne mase, potem ta oseba sigurno ne bi bila tako debela.

Dejanska poraba energije (temen stolpec) in vnos hrane po vadbi (svetel stolpec). Razlika med srednjeintenzivno (levo) in visokointenzivno (desno) vadbo skorajda ni.

Holliday in Blannin (2014) iz Univerze v Birminghamu sta testirala hipotezo, da ljudje slabo ocenimo, koliko energije smo med vadbo porabili. V študijo so bili vključeni študenti športnih znanosti, torej osebe, ki bi o vadbi in prehrani morali precej vedeti. Raziskava je potekala tako, da so udeleženci na tekoči preprogi tekli toliko časa, dokler niso porabili 440 kcal energije. Enkrat so tekli pri srednji, drugič pa pri visoki intenzivnosti. Koliko energije so porabili, udeleženci niso vedeli, saj niso imeli podatka o intenzivnosti in trajanju teka. Merjencem so potem naročili, da pojedo toliko hrane, da nadomestijo porabljeno energijo.

In ugotovitev? Čisto vsi so močno precenili, koliko energije so porabili. Pojedli so skorajda še enkrat toliko kalorij, kolikor so jih porabili.

To jasno kaže na dejstvo, da vadba brez ustrezne prehrane ne bo nekoga naredila manj debelega.

Najpomembneje pri hujšanju je torej, da telo spravite v stanje, ko telo porabi več energije, kakor pa je zaužije.

Vadba tako najbrž res ni tako pomembna pri hujšanju, kakor se je sprva mislilo – je pa zato še vedno izjemno pomembna pri drugih aspektih zdravja in zato skorajda nujno potrebna.

 

Tim Podlogar BSc MSc
Kineziolog

 

Holliday A, Blannin AK. Matching energy intake to expenditure of isocaloric exercise at high- and moderate-intensities. Physiol Behav [Internet]. Elsevier Inc.; 2014;130:120–6. Available from: http://dx.doi.org/10.1016/j.physbeh.2014.03.014