Kako zanesljive so pametne ure pri določanju dnevne porabe energije?

Foto: www.runnersworld.com

Zdrav način življenja je pomembnejši kot kdajkoli in tega se zavedajo tudi v tehnoloških podjetjih. Na trgu imamo tako številne pametne ure, ki nam pomagajo dosegati zastavljene cilje – od telesne aktivnosti pa vse do izgube telesne mase. Kako natančne pa so naprave pri določanju dnevne porabe kalorij?

Foto: www.runnersworld.com
Foto: www.runnersworld.com

“Pametne” napravice nam ponujajo cel kup informacij. Nekatere so direktno merjene – srčni utrip, število korakov, druge pa posredno – dnevna poraba kalorij. Prav slednje je po našem mnenju izjemno pomembna spremenljivka, saj lahko pomaga pri izgubi telesne mase posameznika oziroma načrtovanju prehrane vsakogar. Zelo težko je namreč oceniti dnevno porabo energije brez tehnologije in na podlagi enostavnih enačb. Zmotimo se lahko tako zelo, da, čeprav mislimo, da hujšamo, v resnici pridobivamo telesno maso. In to zelo hitro. V številkah – gotovo se lahko zmotimo za vsaj 500 kalorij.

No in tukaj naj bi nastopila vloga teh pametnih napravic, ki naj bi relativno natančno določile našo dnevno porabo energije in nam pomagale pri določanju dnevne količine zaužite hrane. Pravzaprav do kalorije natančno – vsaj tak občutek nam daje pogled na njihove ekrančke.

Problem pa nastane, ker je dnevno porabo energije zelo težko določiti. Najbolj natančna metoda vključuje uporabo dvojno označene vode (D20) in že iz imena lahko sklepate, da ne gre za meritev, ki bi jo lahko vsak dan ponovili. Na voljo imamo še druge metode, recimo merjenje kisika in ogljikovega dioksida v izdihanem zraku. Dnevno porabo pa lahko izračunamo tudi, kot že omenjeno, na podlagi enačb. Dobite jih na internetu. A te enačbe so, še enkrat, zelo, zelo nenatančne.

Pametne ure ocenjujejo dnevno porabo na podlagi srčnega utripa (če ga merijo) in dnevne aktivnosti (merjeno s pospeškometri). Na podlagi nekega algoritma se potem izračuna dnevna poraba energije. In kako natančne so te meritve?

Precej nenatančne. Za svoj lasten eksperiment sem vzel dve napravi dveh proizvajalcev (Garmin in Suunto), vnesel identične podatke in spremljal dogajanje med samo aktivnostjo. Podatki so bili bazirani na srčnem utripu. Na koncu je bila razlika med obema napravama tako velika, da nisem mogel verjeti svojim očem. Razlika je bila več kot 20 odstotna! Popolnoma nenatančna meritev. Ker nisem imel na voljo D20 meritve še danes ne vem, kateri algoritem je natančnejši – garminov ali suuntov.

So pa zato pred kratkim naredili raziskavo na Japonskem (Murakami in sodelavci, 2016), ki so merili učinkovitost nekaterih naprav v primerjavi z meritvami D2O. In rezultati? Raziskovalci zaključujejo, da so naprave čisto premalo natančne.

A … Če pogledate podatke iz grafa, vidite, da je večina naprav, ki jih lahko kupite v trgovini, prenizko ocenila dnevno porabo. In to je razveseljiv podatek, saj je za namene hujšanja uporaba takšne naprave smiselna.

A tudi tukaj obstaja pomislek, saj so bili merjenci zdravi ljudje z normalno telesno maso. Ne vemo pa, kako natančne so napravice pri izračunu dnevne porabe energije debelih. Poleg tega je raziskava vključevala samo določeno starostno skupino in relativno majhno število udeležencev.

 

Zaključek

Tehnologija je močno napredovala in nam lahko pomaga pri doseganju nekaterih sprememb v življenskem slogu. Da pa bo tehnologija res zanesljiva, pa bo potrebno še kar nekaj časa. Vendarle pa si s pametnimi napravami lahko pomagamo do te mere, da res dosežemo dnevne “potrebe” po telesni aktivnosti in precej natančno ocenimo dnevno porabo energije (najboljše je, da primerjamo rezultat z dobljenimi enačbami).

 

Tim Podlogar
Kineziolog

 

Murakami, H. et al. Accuracy of Wearable Devices for Estimating Total Energy Expenditure: Comparison With Metabolic Chamber and Doubly Labeled Water Method. JAMA Intern Med E1–E2 (2016). doi:10.1001/jamainternmed.2016.0152.Author