Kršiteljev protidopinških pravil je še več, kot si mislimo

Četudi se nekateri trudijo dajati vtis, da je čas dopinških kršiteljev preteklost ter da kršitelji danes prihajajo le še iz vzhodnih držav, je realnost popolnoma drugačna. Potem, ko je bilo pred zadnjimi olimpijskimi igrami suspendiranih mnogo ruskih športnikov zaradi sistematičnega dopinga, na dan prihajajo novi podatki o pojavnosti dopinga v športu. In ti so pretresljivi.

Nekateri smo naivno mislili, da je afera, ki je prišla iz kolesarskega sveta in v središču katere je bil Lance Armstrong, ena izmed zadnjih velikih zgodb iz tega temačnega dela športa. A še kako smo se motili. Nedavno je vzklila nova afera še večjih razsežnosti. Rusi so sistematično kršili dopinška pravila. Navidezni borci proti dopingu so veselo vzklikali, da za dopingom stoji le Rusija in njeni športniki ter da so ostali športniki čisti, saj vendarle le redkokdo pade na dopinški kontroli.

Seznam dopinških prekrškarjev je kratek, najpogosteje pa se na njem znajdejo »drugorazredni« športniki, ki bodisi stremijo postati najboljši ali pa je njihova kariera v zatonu in jo želijo še nekoliko podaljšati. Velike zvezde so le redko kaznovane, četudi obstajajo utemeljeni dvomi, da kršijo pravila.

Pisalo se je leto 2011. Na svetovnem atletskem prvenstvu v Južni Koreji in Pan-Arabskih igrah v Katarju so britanski, nemški in ameriški znanstveniki izvedli poseben anketni vprašalnik med več kot dva tisoč udeleženci in jih povprašali, če jemljejo ali so jemali prepovedana sredstva.

In številke so presenetljivo visoke. Sploh glede na dejstvo, da so mnogi športniki lagali tudi v tej anonimni anketi ter da nekateri sploh ne vedo, da uživajo prepovedane substance.

30 oziroma 45% športnikov je priznalo, da jemlje ali je jemalo prepovedane substance.

Iz tega bi lahko zaključili, da je gotovo več kot 50% atletov bilo dopingiranih. Več kot polovica.

Vredno razmisleka, kje je današnji šport in kam gre.

Tim Podlogar
Kineziolog