Je glukoza res edino hranilo možganov?

Foto: www.taylorintime.com

Veliko učbenikov pravi, da je tako. Večina zdravnikov pravi, da je tako. Večina kineziologov pravi, da je tako. No, skorajda vsi tako pravijo. Ampak bodite veseli, da temu ni tako. Vprašanje je le, zakaj znanstveno dognanje iz začetka šestdesetih let prejšnjega stoletja, ni splošno znana resnica.

Foto: Foto: www.taylorintime.com
Foto: Foto: www.taylorintime.com

Četudi gre za področje biokemije in ravno velike praktične vrednosti z vedenjem, kako se možgani hranijo, ne boste dobili, je to vendarle del splošne izobrazbe. In če skorajda vsak osnovnošolec »ve«, da možgani delajo le na glukozo, je čas, da temu mitu naredimo konec. Vsaj za vas, bralce Kineziologovih prispevkov.

Do šestdesetih let prejšnjega stoletja je glukoza bila “edino hranilo možganom”. Vse dokler se niso znanstveniki začeli ukvarjati z metabolizmom stradajočega se človeka.

Lepo po vrsti …

Predpostavimo, da možgani dejansko uporabljajo le glukozo kot vir energije. Možgani dnevno porabijo približno 150 gramov glukoze, kar je približno toliko, kolikor glukoze dobimo iz zaloge jetrnega glikogena. Torej po enem dnevu brez hrane umremo.

Ne. Glukozo lahko človek sintetizira tudi iz mišic (po domače povedano), oziroma beljakovin. Na ta način lahko človek pridobi 1500-1800 gramov glukoze, kar pomeni, da bi človek lahko stradal 10 dni, potem pa umrl. Enajstega dne najbrž ne bi preživel.

Spet ne. Saj gotovo poznate »herojske« zgodbe ljudi, ki so stradali več tednov in celo mesecev in so »čudežno« preživeli. Zaloge glukoze (glikogen) smo izpraznili, možnost pretvarjanja beljakovin v glukozo tudi. Kaj nam še ostane? Maščobe. Zopet splošno znano dejstvo – iz maščob ne moremo pridobiti glukoze.

Ker je naš Franci, ki že 14 dni ni nič jedel, še vedno živ, imamo problem. Franci, zakaj si še živ?

No, problem imajo tisti, ki mislijo, da možgani delujejo samo na glukozo. Telo namreč po določenem času stratadnja začne pretvarjati maščobo v tako imenovana ketonska telesa. In beta-hydroxybutyrate (BHAB), eden izmed nastalih ketonov, nadomesti “manjkajočo” glukozo in predstavlja energijo za možgane.

In ravno na teh ketonskih telesih temelji tudi tako imenovana ketogena dieta, katere cilj je pravzaprav telo spraviti v stanje pomanjkanja glukoze, ko iz maščob začnejo nastajati ketonska telesa, ki se potem lahko porabljajo v mišicah, možganih in drugih tkivih.

Glukoza tako NI edino hranilo za možgane. Na našo srečo.

 

Tim Podlogar
Kineziolog

 

Povzeto po:
Owen OE. Ketone bodies as a fuel for the brain during starvation. Biochem Mol Biol Educ. 2005;33(4):246–51.