Test: Garmin Forerunner 225

Kot smo že omenili, je Garmin vodilni proizvajalcev športnih elektronskih dodatkov. Eden izmed njihovih najodmevnejših novosti na trgu je zagotovo Garmin Forerunner 225 z novim merilnikom srčnega utripa na zapestju. Ker sem bila tudi sama radovedna nad novo tehnologijo, sem se odločila za nakup FRR 225 modela pred Ljubljanskim maratonom, in moram reči, da sem nad celotno funkcionalnostjo in delovanjem ure zelo zadovoljna.

Picture1Garmin Forerunner 225 uporabljam od Oktobra 2015, tako da nekatere bolj specifične funkcije še odkrivam, v splošnem pa sem uro že dodobra spoznala, in mi odlično služi  pri planiranju treningov, sledenju opravljene aktivnosti in napredka.

OSNOVNI PODATKI:

Naprava je težka 50g, kar je nekoliko gramov več kot ostale Garminove ure, z dokaj slabo resolucijo180 x 180 slikovnih pik in premera 2,87 cm.  Njena vodotesnost je ocenjena s 5 ATM, kar pomeni, da prenese pritisk, ki je ekvivalenten tistemu na globini 50 metrov (Primerne dejavnosti so: plavanje na površini, potapljanje z masko in podobne dejavnosti).

Picture2KAKO DELUJE OPTIČNI ČITALNIK?

Največja Forerunnerjeva novost je zagotovo optični čitalnik srčnega utripa na zapestju, ki osvetli vašo kožo in meri količino vrnjene svetlobe. Ko se kri pretaka skozi zapestje pride do majhnih sprememb, katere senzor zazna in z dovršenim postopkom filtriranja določi vaš srčni utrip. Svetlobno tesnilo na zadnji strani ure blokira svetlobo iz okolice in pomaga pri zagotavljanju pravilnega določanja srčnega utripa.

 

 

OSNOVE DELOVANJA: (slika ekrana ko išče satelit, merjenje treninga)

Picture3

Picture4

Forerunner 225 lahko deluje v dveh načinih: Pripravljenosti in Vadba. V načinu pripravljenosti je energijsko zelo varčen, saj baterija brez polnjenja zdrži do 4 tedne, v načinu vadbe pa zaradi povezave GPS-a s satelitom, le do 10 ur. Sama sem uro do sedaj polnila le trikrat,  z vsemi vmesnimi treningi in polmaratonom. Vedno ko boste uro uporabljali v načinu vadbe, bo ura iskala GPS signal in tako skušala pridobili vašo lokacijo, razen v kolikor tega v nastavitvah ne spremenite. Pridobitev srčnega utripa in GPS-a po navadi traja nekaj manj kot 10 sekund, in tako boste vedno hitro pripravljeni na začetek vadbe.

Ob pritisku gumba Start pred začetkom teka, vam bo ura s pomočjo GPS-a prikazovala pretečeno razdaljo in hitrost ter druge parametre, ki si jih po želji spreminjate v nastavitvah. Lahko izbirate in prikažete različne mere, ki so vam na voljo z uporabo enega od dveh možnih podatkovnih zaslonov. Izbirate lahko med:

  • Merami, ki so nam na voljo: Razdalja, Razdalja kroga, Ritem, Povprečni tempo, Tempo kroga, Hitrost, Kadenca, Kalorije, Srčni utrip, Povprečni srčni utrip, Območje srčnega utripa in Višina
  • Dvema podatkovnima zaslonoma: dva prilagodljiva zaslona s pomočjo zgornjih meritev, in nastavitvijo natanko treh meritev na zaslon
  • Posebnimi nastavitvami: srčnim utripom ( FR v utripih/min + območje FR),merilnikom območja srčnega utripa in uro(časom).

Picture5Izpopolnjen barvni prikaz omogoča lažje sledenje območju vašega srčnega utripa in številu utripov na minuto. Barvni merilnik ima pet stopenj:

  • Sivo: območje ogrevanja (50% FRmax)
  • Modro: lahka obremenitev (60-70% FRmax)
  • Zeleno: dolgotrajna nizkointenzivna obremenitev (70-80% FRmax)
  • Oranžno: anaerobni prag (80-90% FRmax)
  • Rdeče: visoko intenzivna obremenitev (90-100% FRmax)

V kolikor vaš načrt vadb predvideva tek na nastavljen čas ali razdaljo v določenem območju, boste barvnega prikaza veseli. Območje boste lahko videli na prvi pogled in se lažje osredotočili na želeno obliko vadbe, ter vas tako opominjati, ali je potrebno intenzivnost zmanjšati/povečati.

NASTAVITVE TRENINGA

Ena od funkcij FRR 225 je ustvarjanje krogov, kjer si lahko sami ustvarjate kroge, oziroma nastavite funkcijo »Autolap«, kjer  vam ura ustvari kroge na predhodno izbrano razdaljo (npr: 1km,…) in tako omogoča primerjavo časa krogov, srčnega utripa in drugih parametrov treninga.

Da ne bi brezglavo tekli samo daljših razdalj, si lahko vadbo rekreativci popestrite, tekači pa organizirate s pomočjo predhodno nastavljenih treningov in programov. Tukaj obstajata dve možnosti:

  • V aplikaciji Garmin Connect si lahko programe in vadbe ustvarite sami, ter naložite in prinesete na uro s pomočjo računalnika ali telefona, oziroma izberete enega izmed ponujenih treningov ali daljših programov v aplikaciji (za 21, 42 km).
  • Picture6Druga možnost pa je, da uporabite vgrajeno intervalno funkcijo ure za ustvarjanje enostavnih intervalnih treningov. Znotraj treninga lahko prilagodite čas ogrevanja, razdaljo intervala v glavnem delu, trajanje počitka (čas/razdalja), in čas ohlajanja, oziroma izteka. Funkcija je idealna za uporabo ko si samo želite iti ven teči in hkrati opraviti hiter kvalitetni trening.

Poleg sledenja treningu (GPS ali ne-GPS), ura deluje tudi kot sledilec dnevne aktivnosti za korake in spanje. To pomeni, da ura dnevno spremlja in beleži prehojene korake, opravljeno razdaljo in porabljene kalorije. V kolikor boste nosili uro tudi med spanjem, vam  bo samodejno merila osnovne parametre kvalitete spanca.

FRR 225 sledi vašim korakom in gibanju s pomočjo vgrajenega pospeškometra. Na podlagi teh podatkov si boste prizadevali doseči, oziroma še bolje preseči, dnevni številski “cilj” korakov znova in znova. Ta privzeti cilj se samodejno dvigne in pade glede na vaše dnevno število opravljenih korakov.

SLEDENJE AKTIVNOSTI PRI DRUGIH ŠPORTIH

Kakor lahko merite FR z notranjim optičnim senzorjem, lahko FR225 seznanite tudi s tradicionalnim pasom za merjenje srčnega utripa. Razlog tiči v tem, da vam uporaba pasu omogoča namestitev FR225 ure na ohišje kolesa in tako še vedno pridobiti podatke o srčnem utripu.

Ko gre za uporabo ure v drugih športih, morate vedeti, da je v prvi vrsti namenjena tekačem. Morda zveni očitno, vendar želim poudariti, da Forerunner 225 ne vsebuje načina kolesarjenja. Vsaj ne neposredno. Lahko spremenite pogled podatkov za prikaz “hitrost” (tj. MPH ali KPH) namesto tempa, vendar bo to dejavnost ura še vedno smatrala kot da je tek, kar zahteva kasnejšo spremembo podatkov v programu Garmin Connect, pri čemur lahko pride do netočnih podatkov.

Picture7SHRANJEVANJE AKTIVNOSTI

Nazadnje pa pride čas da sledenje aktivnosti zaustavite s pomočjo gumba start / stop  (zgornjem desnem kotu) in vašo aktivnost shranite. To vam omogoča da se ustavite za počitek vode, oziroma vadbo dokončno prekinite. Aktivnost po prekinitvi merjenja shranite s ponovnim stiskom na gumb start / stop in si ogledati vse podrobnosti v zvezi z vadbo.

Potem stisnite možnost Shraniti, da se vaše trdo delo za vedno shrani v digitalni spomin ure. Kasneje si lahko vse karakteristike treninga ogledate na Garmin Connect (mobilni aplikaciji ali računalniku). Da pride do sinhronizacije preko telefona, morate vklopiti bluetooth povezavo, za računalnik pa je potrebna uporaba urinega USB kabla in aplikacije Garmin Express.

V Garmin Connectu si lahko ogledate vse vaše pretekle aktivnosti, in se poglobite v posebnosti posameznega treninga. Na primer; lahko si ogledate informacije teka (tempo ali čas), porabljene kalorije, kot tudi »zoom« poti na zemljevidu:

Picture8

Na voljo vam bodo tudi podrobnosti okrog premagane nadmorske višine, tempa, srčnega utripa in kadence – kar prikazujejo zapovrstjo grafi na sliki:

Picture9

 

Podatke si lahko ogledate tudi preko mobilne aplikacije, katero sinhronizirate preko Bluetooth Smart na vaš FRR225.

Picture10

 

ZAKLJUČEK

Mislim da sem vam uro in njene najosnovnejše funkcije kar se da enostavno in nazorno predstavila. FRR 225 vam nudi vse potrebno za izpeljavo učinkovitih treningov, saj je odlična ura s kvalitetnim senzorjem za merjenje srčnega utripa in vaše GPS razdalje. Kljub temu da je zelo uporabna v teku, pa menim, da se pojavijo pomanjkljivosti v primerjavi z drugimi urami na trgu, ko gre za sledenje aktivnosti pri drugih športnih aktivnostih. V kolikor pa se osredotočate samo na tek, je to več kot odlična ura za vas.

 

Teja Ličen
Kineziologinja