Zakaj teči?

Vir: http://www.iran-daily.com/News/110951.html

Seveda se vprašamo, zakaj bi se odločili ravno za tek ob tako raznoliki ponudbi športnih aktivnostih? Moj odgovor je popolnoma preprost. Zame tek predstavlja vedno nov izziv, s katerim sama sebe preizkušam na različnih razdaljah in terenih ter hkrati spremljam,  kako se telo na tek odziva, se mu prilagaja in izboljšuje. Drago mesečno karto za fitnes sem tako zamenjala za par dobrih tekaških čevljev in prečudovito naravo.

Mnoga leta je bila dobra telesna pripravljenost nujna za preživetje ljudi. Kaj pa danes? Bliskoviti tehnični napredek v zadnjih 200 letih je pri nas iz telesno močnih in vzdržljivih kmetov in lovcev, ustvaril zakrčeno, neaktivno, premožno in predebelo populacijo, ki te navade prenaša na svoje otroke, to pa se nadaljuje iz generacije v generacijo.

Vzdržljivostni šport je zdrav šport

Pri dolgotrajnih vzdržljivostnih športih, telo izpostavimo srednje intenzivnemu naporu dlje časa, ki se mu telo prilagodi z oksidativno fosforilacijo (celično dihanje z uporabo kisika). Po določenemu času (30 do 40 min), telo začne  za energijo izrabljati večinoma maščobe in tako omogoča tekaču premagati velike razdalje, saj maščobe zagotavljajo neomejeno zalogo energije. Torej pogosteje in dlje kot treniramo tek, bolj pripravimo telo do tega, da se privadi na tovrsten napor z optimizacijo fizioloških procesov med aktivnostjo, kot je delovanje srca, pljuč, žil, izgorevanje maščob in dihanje.

Bi radi varovali svoje srce? Torej ne smete počivati, temveč teči, oziroma vsaj hoditi. Srce tekača se vadbi prilagodi in razširi ter začne delovati bolj ekonomično ne samo med tekom, temveč tudi v mirovanju. Zmanjša se frekvenca srca, srčna mišica se poveča in posledično se poveča tudi utripni volumen. Utrip je opazno nižji tudi pri vsakdanjih dejavnostih kot so hoja, sedenje in stanje. Tako tekaško srce varuje samo sebe, saj utripne dnevno manjkrat kot srce neaktivnega človeka. V eni izmed raziskav sem zasledila, da, čeprav ima tekačevo srce med enournim tekom lahko 50 udarcev na minuto več, to znese 3000 udarcev v celotni uri.  V vseh ostalih 23 urah pa bije 25 udarcev manj na minuto, s tem da upoštevamo tako čas spanja kot vsakdanja opravila, izračun pokaže kar 34.500 udarcev manj. Zraven odštejemo še dodatne utripe s teka in končni izračun pokaže, da mora srce neaktivnega človeka utripniti 31.500 krat več in s tem opraviti toliko krat več dela kot pri tekaču!

Tek, skupaj z zdravo prehrano pomaga uravnavati raven krvnega sladkorja in ostalih krvnih parametrov ter uravnavati krvni tlak. Sčasoma se v telesu poveča količina varovalnega holesterola HDL, izboljša volumen krvi in prožnost žil, ter tako prepreči nastajanje tromboze. Prav tako povzroči razgradnjo stresnega hormona kortizola, adrenalina in noradrenalina ter poveča izločanje hormona sreče serotonina in endorfina, kar občutimo kot zadoščenje po končanem teku in lahko povzroči dejansko odvisnost od teka..

Da lahko pretečemo vedno večje razdalje, pa nujno potrebujemo tudi ogromno kisika in dobro predihana in prekrvavljena pljuča. Sčasoma lahko med tekom začutimo kako nam postane enostavneje teči, saj se nam poveča kapilarizacija (prepredenost pljuč s kapilarami) in postane kri bolj obogatena s kisikom, racionalizira se nam poraba kisika in umiri frekvenca dihanja.

Konstantni tekaški treningi ne pomagajo samo pri izoblikovanju postave in lepih nog, ampak okrepijo glutealne mišice in  izboljšajo mišično neravnovesje. Z aktivnimi mišicami se poveča delovanje  venskih črpalk spodnjih okončin, saj mišice pomagajo potisniti vensko kri iz nog do srca. V nasprotnem primeru pa zaradi neaktivnosti in stalnega sedenja, začne kri zastajati v nogah.

Prav tako po 35. letu starosti preneha nastajati kostna masa, zato je izredno pomembno da z redno telesno aktivnostjo čim dlje ohranjamo našo kostno maso in tako preprečimo zgodnje razvoj osteoporoze in artroze. Ogrožene so predvsem ženske ob vstopu v menopavzo, zaradi zmanjšanja  tvorbe hormonov.

Zavedati se morate, da svojega zdravja ne smete prepustiti drugim, ampak vanj vlagati in skrbeti. Ko se boste nekaj časa redno ukvarjali s tekom, se boste zavedali:

  • Da izboljšujete svojo vzdržljivost in zmanjšujete svojo utrujenost, ter boste tako bolj vzdržljivi pri vsakodnevnih opravilih in v svojem prostem času
  • Povečate osnovno delovanje vašega metabolizma in porabo kalorij med tekom (daljše razdalje), ter tako preoblikujete svoje telo, zmanjšate telesno težo in lažje ohranjate vašo idealno telesno težo.
  • Izboljšate svoj imunski sistem in tako razvijete močnejšo obrambo pred okužbami in virozami, ter obolenje ali virozo hitreje prebolite.
  • Nehala vam bo dišati nezdrava hrana, saj po njej ne boste zmogli sproščeno teči in boste oblikovali nove zdrave prehranske navade, ter se začeli počutiti polni energije in v hrani uživali.
  • Med tekom boste imeli čas zase in se tako v miru natekli, mogoče meditirali ali razmišljali in miselno predelali vse službene in zasebne probleme.
  • V tekaških krožkih ter klubih boste imeli možnost spoznazi enako misleče in organizirali skupne treninge.
  • Po treningu se boste počutili budne in polni energije, a boste kasneje lažje zaspali in imeli kvalitetnejši spanec.
  • Po premagani daljši razdalji in lastnemu uspehu, boste dobili občutek boljše samopodobe in se boste začeli počutiti kot pravi tekač.

Tek predstavlja obliko meditacije, obvladovanja stresa in tako rečeno »naravno drogo«. In tudi s to obliko naravne droge, je potrebno ravnati premišljeno in racionalno. Predvsem pri začetnikih tekačih se pojavljajo težave s poškodbami in preobremenitvijo, saj so vsi zagnani in motivirani, hočejo preteči vsak dan več in več kilometrov, telesu pa ne dajo dovolj časa da se regenerira in privadi na novo obliko telesne aktivnosti. Držite se pravila, da je potrebno v teku uživati, ne glede na to ali bo to predstavljalo en dan 5 km in drugi dan 20 km.

Vedite, da za tek nismo nikoli prestari! Prepogosto nam je predstavljeno, da gre s starostjo samo še navzdol, ampak ravno zato je potrebno nekaj ukrepati, da ohranimo zdravje »zdravo« čim dlje časa. Zmožnosti tekačev, kolesarjev ali smučarjev ne pojenjajo tako hitro kot zmožnosti skakalcev ali šprinterjev, zatorej tudi če še kdo odloči začeti s tekom v poznih letih, bo po nekaj letih postal celo bolj »fit«. Morda bo celo v taki kondiciji kot jo je imel pred 10 ali 20 leti in se počutil mlad. Kljub temu, da je se je teči dokaj lahko naučiti in je prav tako dokaj poceni, je glavni adut teka, da testira, trenira naš mentalni um in okrepi notranjo motivacijo. Rečeno je, da je naš um tisti, ki gradi naše telo. Sedaj se lahko vprašate, zakaj tudi vi nebi začeli teči?

Teja Ličen
Kineziologinja

Foto: http://www.bridgeportfieldofdreams.org/