Rhythm+. Kralj optičnih merilcev srčnega utripa na testu

Bili so časi, ko si bil moderen, če si na prsih nosil merilec srčnega utripa. Danes si moderen, če imaš na kolesu nameščen merilec moči, na roki pa ti utripa optični merilec srčnega utripa. Rhythm+ je znan kot najbolj natančen merilec srčnega utripa na trgu. Kakšno pa je mnenje Kineziologa?

Ray Maker, najbolj znan ocenjevalec športne elektronike, ki brez dlake na jeziku oceni in opiše skorajda vsak izdelek na trgu, že nekaj časa smatra, da je Rhythm+ trenutno najboljši optični merilec srčnega utripa.

Rhythm+ je pravzaprav trak z modulom, ki ga namestimo nekam na roko npr. na zapestje, nad ali pod komolec. Omogoča prenos podatkov Bluetooth in ANT+, kar pomeni, da se lahko poveže s skorajda vsako pametno napravo. Optični merilniki so danes vgrajeni v številne »pametne« ure. Pravzaprav postajajo optični merilniki srčnega utripa standard športnih ur. Četudi je cena nekoliko višja od običajnih ur, med vadbo pod prsmi ni potrebno nositi »zoprnega« traka, poleg tega pa optični merilnik na uri lahko spremlja srčni utrip 24-ur dnevno.

A Rhytm+ ni namenjen celodnevnemu spremljanju srčnega utripa, temveč samo med vadbo.

Avor tega prispevka (Tim) je za potrebe ene izmed svojih doktorskih raziskav iskal natančen in zanesljiv merilnik srčnega utripa, ki bi bil enostaven za uporabo pri debelostnikih. Debelostniki navadno niso ravno najbolj zaželjena populacija za raziskovanje vadbe, zato je z njimi potrebno delati »v rokavicah«. To pomeni, da jim je potrebno olajšati in poenostaviti raziskovalne pogoje. Ena izmed Timovih idej je bila, da bi uporabil optični merilnik srčnega utripa Rhythm+, ki ga sloviti DC Rainmaker tako ceni.

Foto: proizvajalec

Po kar nekaj urah testiranj na različnih ljudeh (športnikih), smo ugotovili naslednje:

Rhythm+ je enostaven za uporabo in nadvse primeren za ljudi, ki se jim ne da ukvarjati s konvencionalnim trakom za merjenje srčnega utripa.

Večino časa je merilnik kazal pravilno – odstopanj od običajnega traka ni bilo zaznati. Vsaj pri enakomerni obremenitvi. A med uporabo smo vendarle naleteli na kar nekaj pomankljivosti in težav. Največ težav je bilo med tekom, ko je zaradi neznanega razloga pri nižjih hitrostih kazal popolnoma napačno frekvenco. Sklepamo, da je »pobral« frekvenco korakov med tekom in ne frekvence srca. Zoprno, če želiš imeti natančne podatke ves čas … Naslednji problem pa je zamik. Opazili smo, da je bil zamik prikaza frekvence vsaj 3-5 sekunden. To pomeni, da se je na zaslonu srčni utrip spreminjal počasneje, kakor če smo uporabljali navaden trak. Zelo zoprno, če delamo intervalne teke ali želimo natančno dozirati obremenitev.

Na koncu je Timove kriterije merilec vendarle prestal in bo uporabljen za raziskovalne namene, a le za kolesarjenje na stacionarnem ergometru in vadbo pri konstantni obremenitvi. Za tek in intervalno vadbo testa merilec ni prestal in je po njegovem mnenju nezadostno natančen.

Ker naj bi bil ta merilec najbolj natančen optični merilnik in tako veliko natančnejši od optičnih merilnikov na urah, ugotavljamo, da je v letu 2017 še prezgodaj razmišljati o upokojitvi navadnih podprsnih trakov. Pravzaprav je za vsakega resnega športnika uporaba slednjega še vedno priporočljiva.