Priprava na tekmovanje – prehrana

Foto: ultraplodder.com

Na tekmovanja se športniki in rekreativci pripravljajo tedne, mesece, leta ali pa celo desetletja. Potem pa pride tekma in športnik ima glavobol, želodčne težave … Vso preteklo delo se v trenutku lahko sesuje v prah, če se športnik na tekmovanje ustrezno ne pripravi. In k pripravi sodi tudi testiranje prehrane.

Foto: ultraplodder.com
Foto: ultraplodder.com

Ja, prav ste slišali. Testiranje prehrane. Tokrat ne bomo govorili o količinah ali vrstah hrane, ki jo naj bi zaužili, temveč vas bi radi opozorili na težavo, ki se pojavlja pri mnogih.

Franci se mesece pripravlja na maraton, prijatelj mu teden dni pred tekmovanjem omeni, kako dobre energijske ploščice je našel v trgovini s športno prehrano. Zmogljivost naj bi izboljšale za vsaj 10%. Seveda Franciju v glavi naredi »klik« in se odloči, da bo tudi on za maraton si kupil te energijske ploščice. A ker so ploščice drage, si jih kupi ravno toliko, kolikor jih bo potreboval med tekmo. Potem nastopi tekmovalni dan, štart in po nekaj urah Franci občuti bolečine v trebuhu. Te so tako močne, da mora od tekme odstopiti.

Nauk te zgodbe je naslednji: Vedno preizkusite prehransko strategijo pred tekmovanjem!

Sem sodi tako hrana dan oziroma dva pred tekmo, zajtrk ter vsak grižljaj in požirek med tekmovanjem. Bolj kot boste pretiravali z natančnostjo, bolj prepričani boste lahko, da bo vaše telo vse zaužito dobro sprejelo. Naj bodo to energijski geli ali ploščice, doma narejene tablice ali pa le kofeinske tablete. Vse je potrebno stestirati v času treninga. Da vidite, če vam odgovarja, če telo snovi prenaša.

Testiranje prehrane vsaj teden dni pred tekmovanjem bo tako zmanjšal možnosti, da zaradi svoje neumne napake pokvarite svoj rezultat, oziroma izničite delo zadnjih nekaj tednov/mesecev ali celo let. Res škoda bi bilo …

Baje je Tina Maze izgubila slalomski mali kristalni globus ravno zaradi ene kave preveč. Ja, lahko se zgodi (in dogaja se) vsakomur.

Tim Podlogar
Kineziolog

 

Spomnim se, kako sem takšno napako pred leti naredil na poti na Triglav. »Jaz pa že ne bom jedel golažev iz koč, si bom raje s sabo vzel nadomestke obroka.« V nahrbtniku sem imel »kemijo«, ki je telo ni prenašalo. Namesto, da bi užival v lepem vremenu, je vsak korak predstavljal napor. V podrobnosti pa raje ne bi šel …