Gluten in športni rezultat – Je gluten res »bav-bav«?

Foto: newsnetwork.mayoclinic.org

Brezglutenske diete so nujne za 5-10% populacije, torej ljudi ki imajo celiakijo, so alergični na pšenico ali pa imajo občutljivost na gluten, ki ni povezana s celiakijo. Raziskave kažejo, da se glutena izogiba kar 40% športnikov, s čimer se lahko stroški za prehrano več kot podvojijo. Je gluten res tak »bav-bav«?

Foto: newsnetwork.mayoclinic.org
Foto: newsnetwork.mayoclinic.org

Športniki se brezglutenske diete poslužujejo, saj mislijo, da jih bo ta naredila lažje, boljše in manj bolane. Poleg tega naj bi to zmanjšalo želodčne težave med naporom. Pravzaprav naj bi takšna dieta izboljšala kar vse. Kvazi prehranski strokovnjaki glutenu pripisujejo vrsto negativnih pojavov v človekovem organizmu.

Pa je vse to res? Lis in kolegi (2015) so naredili zanimivo raziskavo, v katero so vključili tako moške kot ženske brez diagnosticirane celiakije. Študijo so naključno razdelili v dve obdobji, v enem so se udeleženci prehranjevali s prehrano, ki je vsebovala gluten in v drugem s prehrano, ki glutena ni vsebovala. Sodelujočim so pripravili vse obroke in poskrbeli, da niso mogli ugotoviti, s katero prehrano se v tistem trenutku prehranjujejo.

V preteklosti se je že izkazalo, da prepričanje v nekaj lahko izboljša rezultat za 1-3 % kot posledica placebo efekta. A ker gre za »slepo« študijo, je ta efekt izničen in velja za eno najboljših metod raziskovanja.

Raziskovalci so ugotovili, da razlik v vzdržljivosti, želodčnih težavah, sistemskem vnetju in splošnem počutju med obema prehranskima intervencijama NI BILO!

Izogibanje glutenu je tako le modna muha, ki deluje le na principu placeba. Da pa so stvari lahko še bolj zapletene, kažejo podatki, ki pravijo, da ljudje, ki se brez celiakije izogibajo glutenu, pogosto trpijo za pomankanjem vitamina B in železa ter zmanjšanem številu »dobrih« želodčnih bakterij. Hmmm.

Glutena se ni potrebno izogibati, če za to nimate resnih zdravstvenih razlogov, potrjenih s strani zdravnikov.

Tim Podlogar
Kineziolog

Lis, D., Stellingwerf, T., Kitic, C. M., Ahuja, K. D. K. In Fell, J. (2015) ‘No effects of a short-term gluten-free diet on performance in nonceliac athletes’, Medicine & science in sports & exercise, 47 (12), str. 2563-2570.