Kako kontracepcijske tabletke vplivajo na športno zmogljivost

Oralne kontracepcijske tabletke naj bi uporabljalo več kot 100 milijonov žensk po svetu. Jemljejo jih iz različnih razlogov, med najpostejšimi so zdravstvene indikacije, kot so močne in boleče menstruacije, endometrioza, akne in pa želja po kontracepciji. Delujejo na principu umetnega povišanja ravni hormonov. Povišana koncentracija estrogena v folikularni fazi prepreči ovulacijo in s tem možnost za zanositev. 

Kombinirane kontracepcijske tabletke so sestavljene iz sintetičnega estogena in progestina, katerih koncentracija variira of izdelka do izdelka. Nekateri progestini povzročajo več andogenih vplivov kot drugi (pojavijo se akne, inzulinska rezistenca, debelost, glavobol). Poleg kombiniranih kontracepcijskih tabletk poznamo tudi tako imenovano mini tabletko, ki vsebuje samo progestin. Kontracepcijske tabletke prikrivajo hormonske spremembe skozi menstrualni cikel, vendar se na koncu jemanja aktivnih tabletk vseeno pojavi krvavitev, ki pa ni enaka menstrualni krvavitvi.

Vemo, da endogena hormona estrogen in progesteron vplivata na naše telesne sposobnosti. Študije opravljene na kontracepcijskih tabletkah pa so manj jasne, nekonsistentne in s šibkimi zaključki. Pomembno vlogo igra tu igra koncentracija hormonov, ki jih tabletka vebuje. Skoraj vsaka tabletka na trgu ima drugačno sestavo, vendar jih vseeno poenostavljeno delimo na tiste z nizko (low dose) in tiste z višjo (high dose) koncentracijo hormonov. Ginekolog vam glede na vaše telo predpiše primerne tabletke z zadostno koncentracijo hormonov. Telesne sposobnosti so sestavljene iz mnogih komponent, recimo vzdržljivosti, jakosti, hitrosti, koordinacije in gibljivosti. Nasprotno s športnicami, ki ne uporabljajo kontracepcijskih tabletk in se jim moč začne povečevati pred ovulacijo, njihove uporabnice ne izkusijo tega nihanja. Prav tako študije ne kažejo razlik v moči med jemanjem aktivnih tabletk in premorom (t.i. dnevi kjer tebletk ne jemljemo). Študije o pridobivanju moči in napredku niso pokazale večjih razlik med različnimi kontracepcijskimi tabletkami.

Ena študija, ki je preučevala vzdžljivost med posameznimi fazami menstrualnega ciklusa in uporabo kontracepcijskih tabletk, je pokazala zmanjšanje največje aerobne zmogljivosti pri uporabnicah tabletk. Naj tu omenimo, da nekatere druge študije niso prišle do istih rezultatov in da je zato nesmiselno delati neposredne zaključke. 

Termoregulacija zajema mehanizme aktivnega ohranjanja stalne telesne temperature in s tem homeostaze, tudi ob drugačni temperaturi okolja. O tem smo sicer že pisali. Pri ženskah na termoregulacijo pomembno vplivata tako estrogen kot progesteron. Prvi niža telesno temperaturo, drugi pa jo viša. Po ovulaciji, ko nastopi lutealna faza in dvig progesterona, tako ženske zaznajo dvig telesne temperature. Pri uporabnicah kontracepcijskih tabletk prav tako pride do dviga bazalne telesne temperature v času jemanja aktivnih tabletk, kar vpliva na samo termoregulacijo. Študije poročajo, da se pri njih dvigne temperaturna meja za širjenje žil (vazodilatacija) in znojenje, kar pomeni, da se v vročih pogojih mehanizmi termoregulacije začnejo pri višji telesni temperaturi. Podobno je mogoče zaznati v lutealni fazi. Kljub zakasnelemu pričetku znojenja in višji telesni temperaturi, pa naj to ne bi predstavljalo višjega tveganja za razvoj vročinskih bolezni (toplotni udar, vročinska izčrpanost). Prav tako naj spremenjena termoregulacija ne bi imela večjega vpliva na zmogljivost, saj se ob aklimatizaciji, telo prej odzive na vročinski stres. 

Zaradi velike variabilnosti tako med kontracepcijskimi tabletkami kot tudi med posameznicami je težko izvajati študije na temo kako uporaba tabletk vpliva na presnovo, zmogljivost in termoregulacijo. Tako je veliko bolj pomembno, da se osredotočimo na posameznico samo in individualno spremljamo dobre in slabe vplive kontracepcijskih tabletk na njeno zmogljivost in zdravje. Ne smemo pa pozabiti, da so kontracepcijske tabletke zdravilo in imajo lahko negativne stranske učinke, kot so pridobivanje na telesni masi, zadrževanje vode, slabost, glavoboli, nihanje razpoloženja itd. 

Tina Goršek Šparovec