Nastavitev kolesa – marginal gain ali kaj več?

Slišimo, kako so kolesarji občutljivi na vsak najmanjši premik višine sedeža na svojih kolesih in kako to negativno vpliva na njihovo kolesarjenje. Dejstvo je torej, da je pravilna nastavitev kolesa pomembna. Ne le iz vidika udobja, temveč tudi učinkovitosti in preprečevanja poškodb. Bili smo pri Fonda Sports Performance, kjer eden izmed vodilnih svetovnih strokovnjakov dr. Borut Fonda nastavlja kolesa tudi številnim vrhunskim kolesarjem.

V nadaljevanju najbolje, da pišem v prvi osebi, saj bo tako predstavitev nastavljanja kolesa kar najbolje opisana.

Na stenah poleg AbsoluteBlack ovalnih verižnikov visijo dresi profesionalnih kolesarjev, ki jim je dr. Fonda nastavil kolo

Da je pomembnost nastavitve kolesa pomembna, mi je bilo znano že kmalu po nakupu svojega prvega cestnega kolesa, ko so mi na kolesarskem servisu sedež nastavili vsaj 5 cm prenizko. Zaradi neudobja sem ga počasi dvigoval in ko sem bil že prepričan, da je dovolj visoko, so se pojavile bolečine v kolenu.

Takrat sem že živel v Birminghamu in dr. Boruta Fonde, ki je doktoriral prav na Univerzi v Birminghamu (praktično sva se v Birminghamu zamenjala), v njegovem slovenskem laboratoriju nisem mogel nikdar obiskati, da mi nastavi kolo. V univerzitetnem pa dr. Fonde nisem našel. Prepuščen sem bil torej samemu sebi, svojemu kineziološkemu znanju ter “FB chattom” z dr. Fondo.

Čeprav sem želel bike fitting opraviti že v času Project Stelvio, mi to ni uspelo. No, tokrat sem si končno našel čas in opravil bike fitting. V nadaljevanju o tem, kako je to izgledalo.

Začetni pogovor z zgodovino in anemnezo

Naj kar takoj povem, da je nastavitev kolesa trajala vsaj dve uri. Pravzaprav ne vem, koliko časa sem se zadržal pri Borutu.

Prva stvar do katere pride na bike fittingu pri dr. Fondi je, da ta ugotovi, kakšen kolesar si, s kakšnimi problemi se ubadaš in kakšni so tvoji kolesarski cilji. Jaz sem rekreativni kolesar, ki se občasno udeleži kakšnega gran fonda (v resnici kolesarim skoraj samo na Zwiftu – a pustimo podrobnosti). Nastavitev kolesa kolesarja, ki letno prekolesari nekaj sto kilometrov namreč najverjetneje ni enaka kot za nekoga, ki letno na kolesu napravi več kot deset tisoč kilometrov. Poleg tega je želel dr. Fonda ugotoviti, če sem bil v preteklosti poškodovan in ali že imam kakšne težave na kolesu. Vse to mu namreč potem pomaga pri tem, kako nastaviti kolo.

Celoviti fizični in funkcionalni pregled

“Sem prišel na nastavitev kolesa ali fizioterapijo?”

Naslednji korak je bil, da me je v slogu fizioterapevtov pregledal. Pregledal je gibljivost sklepov, ugotovil, kako simetričen (ali nesimetričen) sem … Pred nekaj leti mi je fiziatrinja na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Republike Slovenije – Soča diagnosticirala (s šiviljskim metrom), da imam eno nogo daljšo od druge ter da nujno potrebujem posebne vložke, ki bodo to nesimetrijo korigirali. Vložke so mi sicer naredili, jih tudi drago plačal, a jih nisem nikdar nosil, ker so bili enostavno preveč neudobni (da ne omenjam popolnoma diletantskega pristopa k njihovemu nastanku). Pred kakšnim letom so mi dolžino nog ponovno izmerili, a takrat fizioterapevti v Veliki Britaniji in ugotovili, da razlike pravzaprav ni. In to je ugotovil tudi dr. Fonda. Četudi sam po poklicu ni fizioterapevt, je na daleč videti, da ve, kaj počne tudi na tem področju.

“Gluteus medius imaš precej šibak”

Nastavitev kolesa

Preden sem se spravil na kolo, me je oblepil z odsevnimi bunkicami, ki služijo temu, da posebne infrardeče kamere zaznajo mojo pozicijo na kolesu in ugotavljajo dinamiko mojega kolesarjenja. To “bike fitterju omogoča”, da ugotovi, kakšni so koti med kolesarjenjem in če so ti skladni z normami. Poleg tega ugotovi, če kolesar izvaja kakšna nenavadna gibanja (npr. sukanje medenice).

Priprave na bike fitting so vzele precej časa. Natančnost pri pripravi merilnih naprav je ključnega pomena.

Kinematika celega telesa v 3D prostoru, kakor bi temu strokovno rekli, je danes osnovna metoda, po kateri bike fitterji opravljajo svoje delo. A kot sem spoznal v nadaljevanju obiska, je ta metoda vse prej kot edina potrebna za dobro nastavitev kolesa. Vsaj v mojem primeru.

Pedalo Forped

Na kolo mi je namestil tudi posebna pedala Forped, ki jih je zasnoval skupaj z ekipo pri S2P in ki merijo proizvodnjo sil v 3D prostoru. Za razliko od merilnikov moči v pedalih, ta pedala omogočajo, da meri tako efektivne sile (tiste, ki pripomoreju h kolesarjenju) in neefektivne (sile, ki kolesarju ne pomagajo in so tako neuporabne). In kot zadnjo stvar mi je na sedež namestil senzor, ki meri porazdelitev sil na sedež.

Ena izmed šestih kamer za spremljanje kinematike

Kinematika ni dovolj

Pomen bike fittinga mi je jasen že vrsto let, a zaradi življenja na Otoku nikdar nisem našel časa, da obiščem dr. Fondo in opravim bike fitting. Zato sem moral biti sam svoj mojster. Kot kineziologu po osnovni izobrazbi se mi je približno sanjalo, kako morajo stvari izgledati, prebral sem veliko literature in se igral z nastavitvami kolesa. Pred leti sem imel tudi težave z bolečino v kolenu in po posvetu z dr. Fondo sem problem rešil s spremembo višine sedeža. Potem zadnje leto ali dve pozicije nisem spreminjal in kljub temu, da na kolesu preživim kar precej časa, nisem imel nobenih težav. Zanimivo, v zadnjem času sem večkrat slišal (Matej in Tina, me veseli, da tega ne bom več slišal), da se na kolesu nenavadno in neprimerno držim. Zaradi tega me je bilo kar malo strah, da mi bo strokovnjak povedal, da imam preveliko kolo ali popolnoma neprimerno nastavitev le-tega.

Čeprav sem mislil, da sem blokeje natančno nastavil, jih je moral dr. Fonda nastaviti na novo. Na podlagi meritev.

Po pregledu kinematične analize je dr. Fonda izjavil nekaj v smislu, da če bi gledal samo kinematično analizo, bi to bilo to. Da nima pripomb. Da so koti v redu in da na kolesu v redu izgledam. Rekel sem OK in poskušal biti ravnodušen (v resnici sem bil pa nadvse ponosen sam nase).

Iz kolesa dol in nazaj gor. To sem počel precej časa, saj je dr. Fonda na kolesu kar naprej nekaj spreminjal. Milimeter za milimetrom.

Potem je v analizo vključil Forped pedala in ugotovil, da kinematika ne pokaže celotne slike. Učinkovitost poganjanja leve noge je bilo precej slaba, saj sem nogo zvračal navznotri (rekel sem si, da tega pač nisem mogel vedeti).

Vložki za čevlje

Zanimivo, pred tem je ugotovil, da imam nekoliko plosko levo stopalo in to najbrž razloži opaženo na kolesu. Poskusila sva torej v čevlje dati Solestar vložke ter nekoliko dvigniti sedež in ponovno izmerila. Ne le, da sem sam čutil, da se leva noga bolje počuti, tudi številke na pedalih so pokazale, da se je situacija izboljšala. Nakar je ugotovil, da mi pomanjkuje togosti v skočnem sklepu ter me naučil, kako bi pravilno in najučinkoviteje pritiskal na pedala. Učinek je bil znova občuten.

Meritve sil na pedalih

Kaj pa sedež?

Ko sva bila zadovoljna z videnim (višino sedeža je večkrat spremenil za milimeter ali dva), sva se lotila še samega sedeža. Za Project Stelvio sem si omislil Selle Italia SLR Carbonio sedež, ki je tehtal vsega 130 gramov. S sedežem sem bil zadovoljen in mislil, da imam izvrsten sedež. A analiza je pokazala, da se po sedežu preveč premikam ter da razporeditev pritiska ni optimalna.

Rep, ki visi iz sedeža navzdol je drobovje senzorja, ki je pritrjen na sedež in meri pritisk sil na sedež.

In sva poskusila drug sedež. A kaj kmalu sva ugotovila, da kljub temu, da bi mi moral tisti sedež ustrezati, mi ni ustrezal. Poskusila sva še enega in ta je bil končno primeren.

Potem sva se vrnila na moj stari sedež in ugotovila, da je nov res veliko bolj primeren. Na koncu pozicije na kolesu nisva veliko nič spreminjala, največja sprememba sta bila dodatek vložkov v čevljih in sprememba sedeža.

Marginal gainsi, ki to niso

Domov sem odšel zadovoljen, da imam končno pravilno nastavljeno kolo. V naslednjih dneh sem novo nastavljeno kolo in opremo testiral zunaj na terenu in občutek sem imel, da sem na kolesu bolj učinkovit. No, in nenazadnje je to kasneje pokazala tudi Strava. Ne gre torej za marginal gain, temveč za “substantial gain“.

Bike Fitting pri Fonda Sports Performance lahko tako z veseljem priporočam.