Telesna drža in natančnost postavitve telesa

Foto: www.medicaldaily.com

Dobro držo (statično ali v gibanju) je težko definirati. Najboljši približek razlage govori, da dobra drža povzroča čim manjško obremenitev za kosti, sklepe in njihove podporne strukture.

Foto: www.medicaldaily.com
Foto: www.medicaldaily.com

V praksi dobro držo enačimo s komfortno stojo, sedenjem, ležajem ali gibanjem.

Veliko govora je o dobri in slabi telesni drži. Slednjo je težko definirati, če ne opišemo idealne, pokončne človeške drže:

  • Ta zagotavlja, da se spodbuja in vzdržuje postopen in kontroliran razvoj posturalnih mišic.
  • Pomaga ohranjati vsesplošen telesni fitnes, tako da je telesna aktivnost učinkovita in dobro koordinirana.
  • Pomaga pri zaščiti hrbtenice ob ravnanju z bremeni.
  • Pomaga kompenzirati pri skeletnih spremembah, ki se lahko pojavijo s starostjo, boleznijo.
  • Ščiti hrbet in preprečuje poškodbe v nosečnosti in v poporodnem obdobju.
  • Vsesplošno dviguje občutek dobrega počutja, samozavest, držo med sedenjem, stojo, gibanjem in med dnevnimi aktivnostmi.

Pomembno se je zavedati, da slaba telesna drža lahko vodi do dolgoročne ali stalne izgube predhodne dobre drže, s pripadajočimi fizičnimi ali tudi psihičnimi problemi.

Picture1Preden se lotimo vadbe, moramo razumeti, da je poleg dobre drže, zadostne količine, intenzivnosti gibanja … pomembna tudi pravilnost izvajanja gibanja.

Hrbtenica omogoča udobno gibanje telesa, saj podpira in nosi telesno težo posameznika. Zaradi razširjenosti sedečega načina življenja, se naravna S oblika hrbtenice počasi izgublja, kar se kaže z bolečinami v hrbtu in povešenimi rameni.

Z redno in pravilno pilates vadbo lahko izboljšamo telesno držo in dosežemo naravno krivuljo hrbtenice, saj smo pozorni na natančno postavitev telesa:

  • položaj glave in vratnega dela hrbtenice,
  • postavitev prsnega koša,
  • gibanje in stabilizacijo lopatic,
  • postavitev medenice.

Pomembno vlogo ima tudi koncentracija vadečega, nadzor centra telesa, položajev in gibanja ter tekoče gibanje brez ustavljanj in zadrževanj.

S pravilno telesno držo lahko izzvenijo bolečine v hrbtenici, izgledamo samozavestnejše, naše dihanje je učinkovitejše in posledično se izboljša tudi počutje. Na pilates vadbi je zato pravilna drža ključnega pomena. Da jo dosežemo, se držimo natančne postavitve telesa in pravilnega izvajanja med vajami in gibanjem. Tako odpravljamo nepravilnosti s krepitvijo mišic trupa.

Ne jemljite svoje slabe telesne drže za samoumevno. Poskrbite za svoje telo!

V naslednjem članku več o posameznih (prej naštetih) segmentih natančne postavitve telesa…

 

Aleksandra Arnuš

Viri:

Paterson, J. (2009). Teachhing Pilates for Postural Faults, Illness and Injury. Elsevier Ltd.: Heidi Harrison.

Bučar Pajek, M., Olup, Ž. In Subotić, B (2015). Pilates na blazinah: Interno gradivo za usposabljanje amaterskih kadrov v športu Pilates inštruktor.