Mišice medeničnega dna

Mišice medeničnega dna so skupina mišic, ki sestavljajo dno medenice in vzdržujejo pravilno lego medeničnih organov. Zapirajo medenični izhod in potekajo od sramnice spredaj to trtice zadaj.

Picture1Zakaj so pomembne?

Zagotavljajo podporo danki med iztrebljanjem blata in prispevajo k stabilnosti hrbtenice in medeničnega obroča. Skupaj z mišicami zapiralkami ohranjajo nadzor nad uhajanjem urina in blata, pomagajo zadržati pritisk, ki se pojavi v trebušni votlini ob povečani telesni dejavnosti in imajo tudi pomembno vlogo pri spolnem doživljanju tako ženske, kot tudi njenega partnerja.

Pomembno je, da mišice medeničnega dna optimalno delujejo. To je vitalnega pomena predvsem zato, da se oseba lahko uveljavlja v družbi, živi polno, bolj zdravo in lepše življenje brez omejitev, se giblje in je telesno dejavna. Na kratko bi lahko rekli da prispevajo h kakovosti življenja.

Posledice nepravilnega delovanja mišic medeničnega dna

Nepravilno delovanje mišic medeničnega dna se lahko pojavi med nosečnostjo in po porodu, po operaciji, v povezavi z nevrološkimi obolenji, zaradi slabe zmogljivosti mišic, slabega procesa treniranja, zaradi staranja, lahko pa je tudi vzrok disfunkcije nepojasnjen.

Posledice so lahko zelo neprijetne; lahko pride do uhajanja urina, vetrov ali celo blata, pri ženskah pa tudi do spuščanja rodil in spremenjene lege medeničnih organov. Pogoste so tudi nepravilnosti polnjenja in praznjenja sečnega mehurja, zaprtje in/ali oteženo odvajanje blata, motnje spolnosti in kronične bolečine v predelu medenice.

Vadba

Tem mišicam pri vadbenih programih ponavadi neupravičeno pozabimo posvečati pozornost, saj niso tako vidne. Vaje za mišice medeničnega dna vključujejo stiskanje teh mišic, kar omogoča vrnitev tonusa. Najpomembnejše pri teh vajah  je, da se najprej naučimo krčiti pravilne mišice. Pravilno krčenje mišic medeničnega dna občutimo kot stisk mišic  z rahlim dvigovanjem pod medenico proti notranjosti telesa.  Občutek je kot da poskušamo zaustaviti uhajanje vetrov iz črevesja in istočasno zaustaviti curek urina, kot da bi hoteli »stisniti in dvigniti«, zapreti in potegniti navzgor področje okoli zadnjika, nožnice in sečnice. Pri tem ne smemo premikati drugih delov telesa, npr. zadnjice ali notranjega dela stegen, pa tudi ne zadrževati diha.

Vaje so primerne za oba spola in za vse starosti. Vaje za mišice medeničnega dna niso priporočljive samo za zdravljenje, ampak se jih priporoča tudi kot preprečevanje posledic nepravilnega delovanja mišic medeničnega dna.

“Developing minor muscles naturally helps to strengthen major muscles. As small bricks are employed to build large buildings, so will the development of small muscles help develop large muscles. Therefore, when all your muscles are properly developed you will, as a matter of course, perform your work with minimum effort and maximum pleasure.”    –  J. Pilates  –

Zdaj pa kar pogumno, saj za krepitev mišic medeničnega dna ni nikoli prepozno. Te vaje nam vzamejo le nekaj minut, izvajamo jih lahko v različnih položajih in še nihče ne bo opazil kaj počnemo!

Prhodnjič nadaljujemo z vajami…

 

Aleksandra Arnuš
Literatura:

Bučar Pajek, M. (2015). Pilates na blazinah : gradivo Gimnastične zveze Slovenije za usposabljanje amaterskih kadrov v športu Pilates inštruktor (prilagojeno za študente Fakultete za šport 2014/2015). Ljubljana : Fakulteta za šport.

Pori, P., Pori, M., Jakoveljević, M., Šćepanović, D. (2012). Zdrava vadba ABC. Ljubljana: Športna unija Slovenije.