Pilates?

Foto: ontracksportsclinic.com

Pilates je varna vadba, ki je primerna za vse. Od drugih vadb se razlikuje po tem, da nas nauči stabilizacije trupa in okrepi globoke mišice, zato je odlična podlaga za vse druge vadbe in športe. Prilagodimo jo lahko posamezniku in njihovim sposobnostim. Redno in pravilno izvajanje vaj ima številne dobre učinke: izboljša telesno držo, ravnotežje, koordinacijo in gibljivost, zmanjša možnosti za razvoj osteoporoze in incontinence, odpravlja in lajša bolečine v hrbtu ter pospešuje okrevanje po poškodbah. Pomemben element je dihanje, ki nudi podporo vsaki vaji. Vdihujemo skozi nos in se pri tem osredotočamo na razširitev prsnega koša vstran in nazaj. Izdihujemo skozi usta  in istočasno aktiviramo mišice medeničnega dna in trebušne mišice ter s tem stabiliziramo telo.

Predvsem je pri pilatesu pomembno, da ozavestimo gibanje našega telesa v prostoru in se naučimo:

  • pravilnega dihanja in aktivacije notranjih stabilizatorjev trupa (dihanje nam lahko pomaga ali uteži izvedbo vaje),
  • pravilne postavitve vratnega dela hrbtenice (glava v podaljšku trupa),
  • obdržati prsni koš v pravilni drži (trebušne mišice delujejo kot protiutež rokam in nogam),
  • stabilizirati lopatice (da se izognemo tveganju preobremenjenosti mišičnih skupin okrog ramen in vratu),
  • stabilizirati medenico in ledveni del hrbtenice (položaj odtisa ledvenega dela za stabilizacijo medenice, ko smo še prešibki za ohranjanje nevtralnega položaja hrbtenice).

 

Ethel LaBranche, 86 let, učiteljica pilatesa, ki je 2x preživela raka in še vedno vadi 6x na teden!

Vir slike: Rose Baca

‘’If I had just 20 minutes to exercise: I would do Pilates.  And what I’d tell someone who wants to follow my routine: It will be time well spent and your body will thank you.’’

Kolikokrat na teden pilates?

Odvisno od vaše stopnje pripravljenosti in ciljev. Eni ga izvajajo za rehabilitacijo, drugi za povečanje moči, fleksibilnosti ali si izklesati ‘’pilates telo’’. Za doseganje željenih učinkov, je 1x na teden premalo. Po mnenju ameriških raziskovalcev bi bilo primerno najmanj 150 minut zmerne intenzivnosti vsak teden, skupaj z 2-3 dni treninga za moč.

Ponavadi ne razmišljamo kako sedimo, hodimo ali stojimo. Naše gibanje je avtomatično in če ponavljamo napačne gibalne vzorce, lahko ti postanejo škodljivi našemu telsu. Kot lahko na primer slaba telesna drža škodi splošnemu zdravju in dobremu počutju. Pilates teži k nadomestitvi slabih gibalnih vzorcev  z optimalnimi in tako izboljša naše gibanje, da je le-to pravilno. In kot je potreben čas, da ‘’deformiramo’’ svoje gibanje, je tudi potreben čas, da telo povrnemo na svoje funkconalno stanje.

Bolj kot neko veščino prakticiramo, boljši so učinki. Pri tem tudi pilates ni izjema, če hočemo izboljšati mišični, motorični in kognitivni spomin, ki so odvisni od ponovitev in prakse.

 

Moje izkušnje s pilatesom

S pilatesom sem se srečala šele na Fakulteti za šport, prej sem prisegala na bolj živahne oblike gibanja (tek, aerobika, borilni športi, …). Kot bivša tekmovalka v kickboxu, je bil pilates zame nekaj čisto novega in drugačnega. Šele s pomočjo takratne profesorice, inštruktorice pilatesa in na nek način tudi moje pilates mentorice, Maje Bučar Pajek, sem spoznala tisto notranje ravnovesje v telesu, razumevanje in nadzorovanje gibanja. Ker sem zelo odprta oseba in željna novega znanja, je pilates postal moja strast in sem tako po priporočilu mentorice prišla do druge, zame izredno pomembne osebe – Žive Olup. V njenem simpatičnem studiu – Studio Živa sem tako začela nabirati neprecenljive izkušnje, odnesla ogromno znanja in se tukaj še vedno izobražujem ter vodim tako skupinske, kot tudi individualne vadbe. Z neprestanim učenjem in spoznavanjem blagodejnih učinkov pilatesa, sem tako svojo pot razširila še v druge centre (Fitcity, Partizan Vič, Fitnes Cube, …) in tudi sama marsikoga navdušila nad samo vadbo.

In da zaključim: Pri pilatesu mi je najbolj všeč, da upošteva dejstvo, da smo vsi individumi in lahko vadbo prilagodimo posamezniku. Kot sem spoznala sama, je varna vadba in odlična osnova za katerikoli šport, saj v nas vzpodbudi zavedanje svojega telesa in okrepi tudi notranje mišice, ki jih ostale vadbe zanemarjajo.

 

Aleksandra Arnuš

 

Viri:

Bučar Pajek, M. (2015). Pilates na blazinah : gradivo Gimnastične zveze Slovenije za usposabljanje amaterskih kadrov v športu Pilates inštruktor (prilagojeno za študente Fakultete za šport 2014/2015). Ljubljana : Fakulteta za šport.

Salvatore, M. (2015). Pilates success: Repetition is key. [članek] (23.7.2015) Dostopno na: http://www.ideafit.com/fitness-library/pilates-success-repetition-is-key [2.12.2015]

Barker, L. (2015).  Fitness Profile: At 86, she still works out six days a week. [članek] (27.10.2015). Dostopno na: http://www.dallasnews.com/lifestyles/health-and-fitness/health/20151026-fitness-profile-at-86-she-still-works-out-six-days-a-week.ece [2.12.2015]